Linta: Hrvatska izbrisala 50.000 Srba iz evidencije

Izvor: RTS, 06.Jun.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Hrvatska izbrisala 50.000 Srba iz evidencije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je na nezakonit način izbrisalo iz evidencije hrvatskog prebivališta više od 50.000 Srba u periodu od 1991. do kraja 2013. godine, rekao je predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

Linta je tim povodom, u otvorenom pismu predsedniku Vlade Hrvatske Zoranu Milanoviću, zatražio hitno usvajanje odluke kojom će se svim građanima srpske nacionalnosti, koji su na nezakonit način izbrisani iz evidencije hrvatskog prebivališta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 1991. godine do danas, omogućiti ponovno prijavljivanje i vađenje ličnih karata o trošku hrvatske države, prenosi Tanjug.

On je Milanoviću ukazao na dugogodišnju diskriminciju koju, kako kaže, čine službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u policijskim upravama prema građanima srpske nacionalnosti u vezi sa prebivalištem.

Hrvatski službenici su, pogrešnom primenom člana 13 starog Zakona o prebivalištu i boravištu, koji je bio na snazi od sredine 1991. do kraja 2012. godine, izbrisali veliki broj građana srpske nacionalnosti, naveo je Linta.

Ističe da su policijske uprave u županijama, odnosno policijske stanice, pozivajući se na taj zakonski član, masovno izdavali rešenja o brisanju Srba iz evidencije na osnovu terenskih provera svojih službenika.

Provere su često obavljane u večernjim satima i njima bi na brzinu bilo utvrđeno da li imenovani prebivaju na navedenoj adresi, ističe Linta i dodaje da je pored toga policija obilazila građane srpske nacionalnosti starije životne dobi i tražila od njih da poruče svojim sinovima, kćerkama ili rođacima, koji žive u Srbiji ili Republici Srpskoj, da u roku od 10-ak dana odjave prebivalište ili će biti kažnjeni i brisani iz evidencije.

Pod izgovorom sređivanja popisa birača, hrvatski službenici su dugi niz godina nezakonito brisali Srbe iz evidencije prebivališta istakao je Linta.

"Međutim, u tom periodu iz evidencije prebivališta nisu brisani doseljeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Stari Zakon o prebivalištu i boravištu nije predviđao mogućnost odjave prebivališta lica, bez ličnog zahtjeva", naveo je Linta u otvorenom pismu Milanoviću.

On je dodao da su to više puta javno izjavili hrvatski ministar policije Ranko Ostojić i hrvatski ministar uprave Arsen Bauk.

Linta je ukazao i da u hrvatskom Zakonu o prebivalištu nigde ne piše da posedovanje državljanstva Srbije i srpske lične karte sprečava izbegle Srbe da prijave privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvatska izbrisala iz prebivališta 50.000 Srba

Izvor: Akter, 06.Jun.2014

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je na nezakonit način izbrisalo iz evidencije hrvatskog prebivališta više od 50.000 Srba u periodu od 1991. do kraja 2013. godine, izjavio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.