Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lilić i u nastavku svedočenja povlađivao Miloševiću

Hag -- Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu u sredu je ponovo svedočio nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić. Kako prenosi dopisnik RTV B92 iz Haga Miodrag Vidić, Lilića su unakrsno ispitivali Milošević i "prijatelji suda", na osnovu vremena koje im je preostalo nakon poslednjeg Lilićevog pojavljivanja u sudnici pre tri sedmice, a potom ga je dodatno ispitivao i tužilac Džefri Najs. Na osnovu transkripata presretnutih telefonskih razgovora koji su kao dokazni materijal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvršteni u suđenje, Beograd je u decembru 1995. godine obećavao vojnom rukovodstvu bosanskih Srba da niko neće biti izručen Haškom tribunalu, ukoliko da pristanak da se u Parizu potpise Dejtonski sporazum.

Svedok Zoran Lilić naveo je da sa komandantom Ratkom Mladićem u Han Pijseku potpisao dokument koji se odnosi na tu ponudu. On je naveo da je za ovu ponudu tada znao i francuski predsednik Žak Širak i da ju je odobravao, ali da mu je motiv bio oslobađanje dvojice francuskih pilota koje su snage bosanskih Srba tada držale u zarobljeništvu. Odgovarajući na pitanja tužioca, Lilić je potvrdio da je Mladić napustio Republiku Srpsku 1996. i da je dolazio u Srbiju, ali da "protiv njega nije pokrenuta istraga zbog Srebrenice".

On je ponovio ranije tvrdnje da Milošević nije uticao na odluke VSO i da VJ nije bila angažovana u ratu u BiH. Takođe je rekao da je "zaprepašćen" tvrdnjama ranijeg svedoka tužilastva Pitera Galbrajta da je u Srbiji bilo devet, a u Crnoj Gori dva logora za zarobljenike iz Bosne i Hrvatske.

Lilić je na Miloševićeva pitanja odgovarao u duhu prethodnog svedočenja, potvrđujući njegova opširna izlaganja o mirotvoračkoj politici Beograda. Sudija Mej odbacio je primedbu tužilaštva povodom ovakve vrste ispitivanja svedoka, na šta je Milošević rekao: "Hvala sudija Mej, prijatno ste me iznenadili".

Suđenje Miloševiću nastavlja se u četvrtak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.