Likovna kolonija u Sićevu

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Likovna kolonija u Sićevu

U selu Sićevu kod Niša u toku je Likovna kolonija u čijem radu učestvuju akademski slikari iz više gradova Srbije i inostranstva. Kolonija u Sićevu najstarija je umetnička kolonija na Balkanu koju je 1905. godine osnovala Nadežda Petrović.

Trinaestoro umetnika iz Srbije, Francuske, Japana, Bugarske i Crne Gore ovih dana na platna prenosi sićevačke lepote doživljene obilaskom predela i susretima sa meštanima i njihovim običajima.

"Svaki umetnik može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovde da nađe inspiraciju. Ne vidim uopšte kako bi mogao da je ne pronađe", kaže Gordana Jankov iz Novog Sada.

"Ja sam iz Tokija i ovo je nešto potpuno drugačije. I ljudi su ovde zabavni i ljubazni. Želim da uzmem nešto od ove prirode i zato sam došla ponovo", kaže Kanami Morita iz Japana.

Rad u koloniji, i suživot sa žiteljima Sićeva, kažu, posebno je iskustvo.

"Ovo je nešto gde se susrećemo sa meštanima, sa nekim ambijentom, sa ljudima koji su domaćini, sa ljudima koji su kolege", kaže Rajko Popivoda, vajar iz Beograda.

Boravak u Sićevu pojačava kod umetnika i divljenje prema osnivaču kolonije slikarki Nadeždi Petrović, čiji se portret radi u velikom formatu.

Jelena Trajković iz Beograda kaže da joj je ona uzor u duhovnom smislu, neko ko propagira duhovno usavršavanje i obrazovanje kao osnovni vid napretka.

Nadežda Petrović je u leto 1905. godine ovde dovela grupu svojih kolega iz Slovenije i Hrvatske da zajedno slikaju interesantne predele, scene iz života, ljude iz naroda. Kolonija je obnovljena 1964. godine od tada se održava svake godine.

"Svako od umetnika koji dođe jedva je dočekao poziv, jer važimo za jednu od najznačajnijih likovnih kolonija na Balkanu i jednu od najstarijih i za svakog umetnika je velikak čast biti ovde", kaže Sonja Vukašinović iz Galerije Savremene likovne umetnosti u Nišu.

Od obnavljanja kolonije ovde su boravili svi značajniji umetnici nekadašnje Jugoslavije i gosti iz svih krajeva sveta i obogatili fond Galerije Savremene likovne umetnosti za više od 800 dela.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236-588

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Umetnici ponovo u Sićevu

Izvor: Politika, 05.Sep.2013

Na tradicionalnoj Likovnoj koloniji ovog septembra učestvuju slikari iz Japana, Bugarske, Crne Gore i naše zemlje..Niš – Najstarija umetnička kolonija na Balkanu, u Sićevu pored Niša, čiji je osnivač istaknuta srpska slikarka Nadežda Petrović, i ovog leta okupila je umetnike iz više zemalja....

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.