Likovna kolonija Sićevo – od Nadežde do interneta

Izvor: Megafon.co, 29.Avg.2020, 18:54

Likovna kolonija Sićevo – od Nadežde do interneta

Foto – GSLU

Sićevačka kolonija ove godine seli se iz dobro poznatog prostora sa ovih fotografija – na internet. Galerija savremene likovne umetnosti Niš  u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, poštujući mere i preporuke, Likovnu koloniju Sićevo 2020 organizuje preko online platfome. Tako će prvi put nakon skoro šest decenija okuplјanja umetnika u Sićevu svake godine od 1-10. septembra, usled vanrednih okolnosti kolonija biti održana u virtuelnom okruženju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << /> Foto – GSLU

Odlukom Saveta manifestacije, čiji je predsednik Miodrag Anđelković, magistar grafike, ovogodišnji saziv broji sedmoro učesnika. Oni su: Nikola Džafo iz Novog Sada, Jarmila Vešović, Danijela Fulgosi i Ivana Ivković iz Beograda, Milovan Panić iz Pančeva, Nataša Dejanović i Vladimir Stanković iz Niša. “Imajući u vidu neprocenjiv značaj zajedničkog rada, stvaranja i razmene iskustava tokom kolonije, ali i specifične trenutne uslove koji dozvolјavaju isklјučivo online interakciju, umetnici će virtuelnim turama kroz Sićevo i okolinu biti u prilici da se upoznaju i svako na svoj način doživi makar deo atmosfere, prirode, nadaleko čuvene klisure… “
Zahvalјujući digitalnoj platformi, u poslednje vreme sve prisutnijem načinu povezivanja i uspostavlјanja komunikacije, pored rada u atelјeu biće u prilici da kroz zajedničke razgovore razmotre uticaj pandemije na umetnost, stvaraoce, društvo uopšte, značaj kulture i njeno mesto u virtuelnom svetu, položaj i budućnost kolonija u aktuelnim uslovima.
Moderatori diskusija biće kustosi GSLU. A publika će biti u prilici da ih prati putem FB stranice ustanove.
Likovna kolonija Sićevo – istorijat Likovna kolonija Sićevo je nastarija kolonija na Balkanu. Osnovala je poznata srpska slikarka Nadežda Petrović, koja je zahvalјujući sopstvenom entuzijazmu i nesebičnom zalaganju 1905.godine uspela da okupi u Sićevu, selu nadomak Niša , kolege uz Slovenije i Hrvatske sa kojima je studirala u Minhenu – Jakopiča, Grohara, Meštrovića, Vesela, Vučetića. Tada je formirala Prvu jugoslovensku umetničku koloniju. Ideja o okuplјanju umetnika svake godine bila je neodrživa zbog ratova koji su usledili, ekonomske krize i siromaštva.
Foto – GSLU

Šest decenija kasnije, 1964. godine na inicijativu likovnih umetnika i kulturnih radnika Niša obnovlјena je Likovna kolonija Sićevo. A organizacija manifestacije međunarodnog karaktera  od 1970. poverena je  Galeriji savremene likovne umetnosti Niš.
U radu kolonije do sada je učestvovalo 511 umetnika iz zemlјe i inostranstva. I zahvalјujući visokim kriterijumima i brižlјivim odabirima saziva, fond Galerije SLU bogatiji je za 942 dela.
Svake godine u Pavilјonu u Tvrđavi priređuje se izložba radova nastalih tokom boravka umetnika u Sićevu. Izložba dela ovogodišnjeg saziva planirana je za novembar,u skladu sa epidemiološkom situacijom.
Likovnu koloniju Sićevo 2020 podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Niš.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.