Liht: Vlast u Srbiji zanemaruje debate, osetljiva na kritike

Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liht: Vlast u Srbiji zanemaruje debate, osetljiva na kritike

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da vlast u Srbiji zanemaruje javne debate i da je vrlo osetljiva na kritike, što se odražava u njenom odnosu prema medijima.

Liht je u intervjuu za Blic kazala da "tabloidizacija medija vodi u rušenje poverenja građana u sve, i u državu i u političku elitu i u medije".

"Vlast i opozicija bi u svakom ozbiljnom društvu morale da nađu minimalan konsenzus kada je reč o najbitnijim stvarima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << od kojih zavisi budućnost. Neka se spore oko ekonomskih, socijalnih i drugih javnih politika, neka se spore kako se vodi dijalog Beograda i Prištine, ali ne i da li će se on voditi i razrešiti kosovski problem", rekla je Liht.

Prema njenim rečima, velika je šteta za društvo ako slobodnih medija nema.

"Kritikovala sam odnos prema nezavisnim medijima i opoziciji koji ne smeju biti viđeni kao neprijatelji, već kao dobrodošla kompeticija na istom zadatku i koristan korektiv", pojasnila je Liht.

Ona je rekla i da su vlast i opozicija u svakom demokratskom društvu na različitim stranama, ali ako to preraste u neprijateljstvo preti opasnost da zaborave na svrhu svog postojanja - dobrobit celog društva, a ne samo borba za vlast.

Komentarišući rešenje kosovskog problema, Liht je kazala da samo "mudar i pravedan kompromis može da donese dugoročni mir na ovom tlu".

"U suprotnom gušimo jedni druge i evropska perspektiva obe strane je dovedena u pitanje. Bez toga se čvor neće razrešiti i ostaju dve opasnosti: da neki neodgovorni avanturisti odluče da ga seku nasilno, a druga je da sve veći broj građana odluči da zauvek ode", rekla je Liht.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.