Liht: Nema opasnosti od ukidanja Šengena

Izvor: Blic, 17.Sep.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liht: Nema opasnosti od ukidanja Šengena

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da sve glasnije priče o ukidanju Šengenskog sporazuma još ne predstavljaju opasnost za Srbiju, te da će nakon humanog odnosa naše zemlje prema izbegličkoj krizi verovatno biti ubrzano otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Liht je u intervjuu "Nedeljniku" navela i da je za sada zadovoljna reakcijom Srbije na izbegličku krizu, a pre svega potezima premijera Aleksandra Vučića, koji je od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do kraja iznosio dosledne stavove u pogledu izbeglica.

"Čini mi se da je jedan od najdoslednijih evropskih političara kada se prate reakcije prema ovoj seobi naroda. To je očigledno prepoznato u EU i uticalo je na imidž Srbije u Evropi", poručila je Liht.

Dodaje da je ponosna na svoju zemlju, jer je u poređenju sa ostalima pokazala da je spremna za rešenje problema iako nije članica EU, kao i na veću otvorenost nego neki drugi za koje se po definiciji smatralo da su "evropskiji" od nas.

Upitana hoće li takav odnos Srbije prema izbeglicama biti nagrađen kroz brže otvaranje poglavlja, Liht navodi da će se verovatno ubrzati taj proces, te da se to moglo "pročitati" u pozivu nemačke kancelarke Angele Merkel premijeru Srbije za sastanak u Berlinu.

"Ali, desiće se nešto više od toga. Stvoriće se drugačija klima prema Srbiji. Zbog ovakvog ponašanja, ma koliko mnogima to izgledalo neverovatno, uspostaviće se mnogo više poverenja Berlina i evropske javnosti prema Srbiji. I ne samo zbog onog što govori Vučić, nego i zbog onog policajca s bebom. Znamo koliko je imidž Srbije bio loš poslednjih decenija. Zato mi je drago što su mnogi iz EU rekli da se taj imidž sada menja", navodi Liht.

Liht smatra da sve češće priče o ukidanju Šengena predstavljaju ozbiljnu stvar, ali da za Srbiju to još nije opasnost.

Objašnjava da Nemačka tom pretnjom hoće da izvrši ozbiljan pritisak na druge članice EU da se drže jedne od osnovnih vrednosti na kojima ona počiva - solidarnosti.

"Meni je solidarnost uvek bila najprivlačniji princip i osnov zbog kog želim da Srbija bude deo integracija i deo EU kakvoj ja težim. A u samoj EU se sada javljaju ozbiljni lomovi koji s jedne strane stižu od ružne, sebične, desničarske, a sa druge od tolerantne i solidarne Evrope", navodi Liht i dodaje da je Madjarska možda čuvar Evrope, ali ne Evrope u kojoj ona želi da živi.

O paradoksu politike madjarskog premijera Viktora Orbana Liht kaže:

"Orban tim zidom navodno brani hrišćanstvo iako ga niko nije molio da to radi. Istovremeno, ogradjuje se zidom od svojih manjina, a jedan od udarnih argumenata njegove politike jeste briga o manjinama koje žive u susednim zemljama. Zato je to paradoks Orbanove politike. A 'najevropskije' od svih članica EU ponela se Nemačka koja je spremna da primi mnogo veći teret na sebe, ali i Švedska koja prima oko 250.000 izbeglica godišnje."

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost navodi i da Nemačka, najuticajnija članica EU, vraća Balkan medju svoje prioritete i obraća više pažnje na Srbiju i zbog izbegličke krize.

Upitana da li je u kontaktu sa premijerom Srbije, Liht kaže da jeste ali retko i da nema naročitu potrebu da ima intezivniju komunikaciju ni sa njim, niti sa drugim političarima.

Na spekulacije o ulasku u Vučićev kabinet i pitanje da li bi sutra ušla u nju u slučaju Vučićevog poziva, Liht kaže da neće ulaziti u vladu, jer pripada civilnom društvu.

- Kao građanka ove zemlje podržavam svakoga ko je spreman da ovu zemlju vodi napred na principima koji su meni prihvatljivi. Nikad ne bih mogla da stanem iza jednog Orbana. Ne bih stala ni iza Vučića u vreme u kome je on bio u SRS-u. Naprotiv. Znam da mi je ta politika bila neprihvatljiva i tada i sada. Ali ono što Vučić, ili ako hoćete njegova stranka zastupaju, dakle nužnost proevropskog održivog razvoja Srbije, to je nešto što podržavam. To sam podržavala i kad je Srbiju vodio Boris Tadić - navodi Liht.

Premijeru Srbije, kako navodi, zamera nedovoljno osnaživanje institucija, nedovoljnu saradnju institucija unutar države, pre svega ministarstava, i nadvladavanje partikularnih, partijskih nad opštim interesima.

"To su stvari koje zaista veoma zabrinjavaju. Ali to su stvari koje me zabrinjavaju još od 6. oktobra, a zabrinjavale su me i pre toga. Mnogo me zabrinjava i to što je vrlo često na delu negativna selekcija. Otkad pamtim, živim u društvu negativne selekcije", navodi Liht, navodeći da je svojevremeno podržavala i TAdića, jer je mnogo važnih stvari obavljene za zemlju u vreme njegovog mandata.

Najavljujući za kraj septembra 5. Beogradski bezbednosni forum, Liht kaže da će se na njemu diskutovati o mnogo "provokativnih tema", iz želje da se vodi otvorena debata o svim bezbednosnim izazovima, kao i da će na njemu učestvovati i predstavnici NATO.

"Planirana je posebna rasprava o migracijama, jer smo za razliku od mnogih drugih o izbeglicama razgovarali već godinama. Vrlo sam uverena da je ovakav pokret ljudi mogao da se očekuje i da je osnovni problem da se za njega niko nije pripremio. Pre svega tu mislim na članice EU", zaključuje Liht.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.