Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2008, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri - uglavnom optimisti

BEOGRAD/NOVI SAD - Lideri stranaka koje čine proevropski blok izjavili su nakon glasanja da veruju će građani na današnjim izborima podržati "evropsku Srbiju", a pobedu i brzo formiranje nove vlade očekuju i lideri "narodnjačke koalicije" i Srpske radikalne stranke.

Predsednik Srbije i nosilac liste "Za evropsku Srbiju" Boris Tadić izrazio je očekivanje da će građani glasati za život, prosperitet i ubrzani razvoj i da će se istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opredeliti i za evropski put i za zaštitu integriteta države.

Insistiranjem samo na odbrani Kosova i Metohije, Srbija bi izgubila i svoju južnu pokrajinu i evropsku budućnost, a isključivim insistiranjem samo na evropskoj budućnosti Srbija bi izgubila i tu budućnost i Kosovo, rekao je Tadić.

Predsednik Vlade Srbije i nosilac liste koalicije D S S-NS Vojislav Koštunica izjavio je da je "veoma važno da se posle izbora vrlo brzo obrazuje nova vlada", kako bi se "očuvala državna celovitost Srbije i sveukupan stabilan napredak Srbije".

Koštunica je rekao da smatra da je brzo formiranje vlade neophodno kako bi se omogućila politika očuvanja državne celovitosti Srbije i sveukupan stabilan napredak zemlje.

On je podsetio da su ovo prvi pokrajinski i lokalni izbori saglasni novom Ustavu.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je da očekuje da će Srbija naredne sedmice dobiti "jednu dobru vladu" koju će formirati SRS i DŠ, dodajući da su građani dočekali dan velikih promena za Srbiju.

"Zaposlićemo Srbiju, odbranićemo granice, sarađivati sa svima u svetu, sa prijateljima potpuno otvoreno, a sa onima koji su pokazali da to nisu oprezno", poručio je Nikolić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja i lider stranke G17 plus Mlađan Dinkić očekuje da će danas pobediti evropska Srbija i da osnovni zadatak nove vlade mora biti da Srbija što postane član Evropske unije.

"Ubeđen sam da je ovo veliki preokret i veliko ubrzanje ka evropskoj Srbiji", kazao je Dinkić.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić očekuje da će nova vlada Srbije biti nacionalno i državno odgovorna i da neće moći da bude formirana bez koalicje SPS-PUPS-JS .

On je kazao i da očekuje da će nova vlast voditi računa o običnim ljudima i pobedi nad nepravdom u Srbiji.

Lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović je ponovio da je opredeljenje te stranke promena društva i da posle izbora oni žele dogovor samo sa Demokratskom strankom.

"Sa drugim strankama nemamo oko čega da razgovaramo pošto je jasno da su njihove politike potpuno suprotne našoj", kazao je Jovanović, izrazivši nadu da ćeBoris Tadić "već sutra" biti spreman za razgovor koji mu je LDP nudila na početku izborne kampanje.

Prvi na listi Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin ocenio je da su ovi izbori "veliki korak"Srbije na evropskom putu, a za bošnjačku i nacionalne manje prilika da ostvare jedinstvo.

Prvi na listi "Koalicije Albanaca Preševske doline" Riza Haljimi od izbora očekuje da će oni doprineti bržem integrisanju Srbije u evropske institucije.

Haljimi je rekao da je učešće Albanaca s juga centralne Srbije doprinos Srbije na putu tim intregracijama, izražavajućiočekivanje da će njihov status u Srbiji biti poboljšan.

Prvi na listi Mađarske koalicije Ištvar Pastor izjavio je da veruje u pobedu proevropskih snaga u Srbiji i da ta koalicija nikada neće podržati vladu koju bi formirala Srpska radikalna stranka.

Čanak: Ništa više neće biti isto

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izrazio je uverenje da će na izborima pobediti proevropske snage i da će se na taj način staviti tačka na izolaciju Srbije, "što je najveći problem ove zemlje".

Čanak je posle glasanja ocenio da je u Novom Sadu došlo do kršenja izbornih pravila pošto su sa više od polovine biračkih mesta u tom gradu članovi biračkih odbora iz DŠ i SRS uklonili zastave Vojvodine. "Te zastave su birački odbori dobili zajedno sa ostalim delom biračkog materijala i one čine integralni deo biračkog materijala. Osim što je to kršenje Zakona o isticanju državnih obeležja, to je i kršenje Ustava, što jasno govori o antiustavnoj politici te dve političke grupacije", kazao je lider LSV.

Bajatović: Eliminisaćemo institucionalni separatizam

Potpredsednik Glavnog odbora SPS i predsednik vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović izrazio je danas očekivanje da će buduća pokrajinska vlast "eliminisati sve elemente institucionalnog separatizma u Vojvodini".

Ističući da SPS očekuje dobre izborne rezultate i ulazak u pokrajinsku vlast, on je posle glasanja na biračkom mestu u novosadskoj Osnovnoj školi "Đorđe Zličić" rekao novinarima da "samo politički stabilna Vojvodina znači i politički stabilnu Srbiju".

Bajatović je istakao da SPS očekuje dobre rezultate i na republičkom nivou "mnogo bolje od onih koje nam prognoziraju razne agencije" i dodao da već prvog dana posle izbora "slede razgovori SPS-a sa drugim partijama o formiranju srpske vlasti".

Ti razgovori moraju da budu realni i da se uvažavaju svi elementi kad je reč o "ugroženim državnim, nacionalnim i ekonomskim interesima" a pre svega moraće da se razgovara o socijalnom položaju građana Srbije, zaključio je Bajatović.

Pajtić: Ubeđen sam u jako dobar rezultat naše liste

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da na ovim izborima Srbija odlučuje da li će biti jedina država koja će stati u procesu evropskih integracija, ili će nastaviti putem bolje evropske budućnosti.

Pajtić je ocenio da su "ovi izbori referendum o evropskoj budućnosti zemlje kao što su to bili predsednički izbori", tako da, kako je rekao, "nema dileme da će ona ogromna prednost koju je imao Boris Tadić u odnosu na Tomislava Nikolića da se pokaže i sada, a i 25. maja u drugom krugu pokrajinskih izbora".

Gojković: Očekujem da pobede najbolji

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković izrazila je danas zadovoljstvo što je u prepodnevnim satima veliki broj ljudi izašao na birališta čime su, kako je rekla, pokazali da su zainteresovani da uzmu stvar u svoje ruke.

Ona je izrazila nadu da će izbori proći mirno i u demokratskoj atmosferi, što bi, kako je istakla, predstavljalo korak ka daljoj demokratizaciji našeg društva i države.

"Očekujem da na izborima pobedi najbolji, da to donese političku i ekonomsku stabilnost i to bi bio najbolji rezultat, kako se izbori ne bi ponavljali za nekoliko meseci", zaključila je Gojkovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.