Lideri američkog Senata traže od Rusiji da oslobodi uhapšenog novinara Vol strit džornala

Izvor: Beta, 07.Apr.2023, 20:48

Lideri američkog Senata traže od Rusiji da oslobodi uhapšenog novinara Vol strit džornala

Dva glavna čoveka američkog Senata - demokrata Čak Šumer (Chuck Schumer) i republikanac Mič Mekonel (Mitch McConnel) zatražili su danas od Rusije da smesta oslobodi novinara Vol Strit Džornala Evana Gerškoviča, i ocenili da "novinarstvo nije zločin".To je, primećuje Asošiejted pres (AP), redak primer saopštenja koje zajednički potpisuju Demokratska i Republikanska stranka SAD.Gerškovič je prvi novinar koji je u Rusiji uhapšen zbog navodne špijunaže nakon završetka Hladnog rata, i SAD traže da se njegovo, kako tvrde, nezakonito pritvaranje smesta okonča."Snažno osuđujemo nepravično pritvaranje američkog državljanina i izveštača Vol strit džornala Evana Gerškoviča, i tražimo da se ovaj međunarodno poznat i poštovan nezavisni novinar smesta oslobodi", saopštili su Šumer, kao lider senatske demokratske većine i Mekonel, lider senatske republikanske manjine.Prema njihovim navodima, Gerškovič je bio akreditovan pri ruskom ministarstvu spoljnih poslova da radi kao novinar u Rusiji, a "ruske vlasti nisu predstavile nikakav kredibilan dokaz koji bi potkrepio njihove isfabrikovane optužbe"."Da budemo vrlo pravilno shvaćeni: novinarstvo nije zločin", napisali su Šumer i Mekonel. Takođe su zatražili da Rusija pusti na slobodu još jednog uhapšenog Amerikanca Pola Vilena (Paul Wheelan).Gerškovič (31) uhapšen je prošlog meseca i smeštan u zatvor u Moskvi. On je sin emigranata iz Sovjetskog Saveza, i odrastao je u ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Lideri američkog Senata traže od Rusiji da oslobodi uhapšenog novinara Vol strit džornala

Izvor: Danas, 07.Apr.2023

Dva glavna čoveka američkog Senata - demokrata Čak Šumer (Chuck Schumer) i republikanac Mič Mekonel (Mitch McConnel) zatražili su danas od Rusije da smesta oslobodi novinara Vol Strit Džornala Evana Gerškoviča, i ocenili da "novinarstvo nije zločin".  

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.