Lideri albanske gerile šalju upozorenja

Izvor: Southeast European Times, 18.Maj.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri albanske gerile šalju upozorenja

Bivše paravojne organizacije iskoristile su nedavna hapšenja Albanaca u regionu da upozore zemlje na moguću odmazdu.

18/05/2012

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine – 18.5.2012.

Bivši pripadnici albanskih paravojnih grupa izneli su upozorenja da će se pregrupisati ako se nastavi hapšenje Albanaca u regionu, podstičući time nagađanja da će možda preduzeti korake kojima bi odgovorili na hapšenja.

Osam Albanaca uhapšeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je u Srbiji 4. maja na osnovu optužbi za ratne zločine, kao i za ilegalno posedovanje oružja, pored još 20 njih u Makedoniji, u vezi sa ubistvom pet makedonskih civila u blizini Skoplja u aprilu.

„Mi kažemo obe ruke za glavu. Ne postoji druga opcija“, rekao je Jonuz Musliju, bivši politički lider Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) za SETimes.

Musliju je rekao da je poželjno miroljubivo rešenje, ali u Beogradu nema volje za tim. „[Beograd] ostaje isti i teži rešavanju problema upotrebom sile.“

Albanski lideri u Preševskoj dolini rekli su da je njihova najveća zabrinutost upozorenje ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da će se policijske akcije nastaviti.

„Najnovije hapšenje bilo je poruka srpske vlade da je svaki Albanac u Preševskoj dolini potencijalni terorista i da podleže hapšenju“, rekao je gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi za SETimes.

Kamberi je dodao da je cilj Srbije da destabilizuje region i raširi strahovanja kako bi primorala Albance na migraciju i time uzrokovala demografske promene.

Ali, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević objašnjava da vlasti istražuju ratne zločine nad civilima u Preševskoj dolini počinjene 2001. godine.

„Hapšenja su bila deo tekuće istrage“, rekao je Vukčević.

U Makedoniji, Džezair „komandant Hodža“ Šaćiri iz Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) – ogranka Oslobodilačke vojske Kosova – kaže da su se bivši komandanti organizacije sastali da razmotre ponovno mobilizovanje snaga „u slučaju da se provokacije nastave“.

Makedonski analitičari rekli su da te dve serije hapšenja ne treba stavljati u isti koš, te da bi se time izneverio plan da se Makedonija uključi u odnose Kosovo-Srbija od strane obe zemlje.

„Problem koji podgreva situaciju je nerešeni status severnog Kosova. Čini se da postoje pokušaji da se zadrži kontrola nad Kosovom destabilizovanjem regiona. Čujemo glasnije pozive za stvaranje Velike Albanije ili Velikog Kosova od strane ekstremističkih grupa“, rekao je za SETimes Pavle Trajanov, bivši minister unutrašnjih poslova.

Trajanov je dodao da Makedonija pokazuje da ima politički i bezbednosni kapacitet da održi stabilnost, ali mora nastaviti da ulaže u dobre odnose sa svojim susedima.

Nema razloga misliti da će se bivši albanski gerilci pregrupisati u ove dve zemlje samo zbog najnovijih događaja, kaže Valbona Zeneli, profesorka nacionalne bezbednosti Evropskog centra za bezbednosne studije Džordž C. Maršal u Garmiš-Partenkirhenu.

„Istina, takvi događaji prete da zaoštre situaciju. Svaka eventualna eskalacija tenzija preti bezbednosti i miru u regionu; nanosi štetu potrebi za normalnim odnosima između Srbije i Kosova; negativno utiče na nastavak tehničkih razgovora i, što je još važnije, na implementaciju nedavno postignutih sporazuma“, rekla je Zeneli za SETimes.

Zeneli dodaje da bi Albanci u Makedoniji trebalo da budu faktor stabilnosti, te da su njihove političke strukture mudro postupile kada su osudile ubistvo pet civila i izrazile posvećenost privođenju počinilaca pravdi, bez obzira na njihovo etničko oreklo.

„Oni su dali doprinos i treba da nastave da postupaju kao odgovorni građani Makedonije, zarad prosperiteta zemlje i njene integracije u evroatlantske strukture“, rekla je Zeneli.

Loša ekonomska situacija i nivo organizovanog kriminala pogoršavaju nestabilnost zasnovanu na etničkim odnosima, kaže Marko Milošević, istraživač iz beogradskog Centra za bezbednosnu politiku.

„Razne kriminalne grupe koriste ovaj [bezbednosni] jaz za svoje interese, a Kosovo predstavlja utočište za mnoge takve grupe -- Albance iz Makedonije i Srbije, kao i za srpske kriminalce na severu Kosova“, rekao je Milošević za u izjavi za SETimes.

Preventivne mere međunarodne zajednice – SAD, EU, OEBS – i regionalna saradnja, radi rešavanja starih spornih pitanja i okretanja budućnosti, neophodne su za stabilnost i bezbednost regiona, zaključila je Zeneli.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.