Lideri G20 usvojili završnu deklaraciju na samitu u Argentini

Izvor: Beta, 01.Dec.2018, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri G20 usvojili završnu deklaraciju na samitu u Argentini

Lideri Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja - G20 usvojili su večeras završnu deklaraciju o kojoj je izražena saglasnost da postoje problemi u svetskoj trgovini ali je samo 19 članica, bez SAD, podržalo primenu medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.U deklaraciji se priznaje da postoje manjkavosti u globalnom trgovinskom sistemu i poziva se na reforme Svetske trgoske organizacije (STO). Medjutim u tekstu se ne pominje protekcioniram, jer su pregoravači rekli da su se tome protivile SAD.U dokumentu se navodi da je 19 članove G20 ponovilo posvećenost sporazumu o klimatskim promenama postignutim u Parizu, ali bez SAD koje su se povukle iz tog sporazuma.Usvajanjem deklaracije u Buenos Ajresu je završen dvodnevni samit G20, koju čine 19 zemalja i Evropska unija, medju kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Lideri G20 dogovorili se o trgovini i migraciji ali ne i o klimi

Izvor: Beta, 01.Dec.2018

Lideri Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G20 složili su se večeras na kraju dvodnevnog samita u Buenos Ajresu da postoje manjkavosti u svetskom trgovinskom sistemu, ali se posle teških pregovora o sastavu završnog saopštenja, samo 19 lidera - bez SAD, složilo o nastavku primene medjunarodnog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.