Izvor: Blic, 02.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri Fataha obrijali glave, brkove i brade u znak solidarnosti

Istaknuti lideri Fataha na Zapadnoj obali obrijali su danas svoje glave, brade i brkove, u znak solidarnosti s jednim aktivistom tog pokreta u pojasu Gaze, koga su juče obrijali članovi rivalskog palestinskog Hamasa, u nastojanju da ga ponize.

"Ako Hamas želi da ponizi naše lidere Fataha brijući ima brkove, mi želimo da kažemo danas da brkovi nisu više simbol muškosti. Sramota je za Hamas da to radi," prenose izraelski mediji izjavu poslanika Fataha Barhana Džarara stranim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencijama.

U međuvremenu su desetine aktivista Fataha protestovale na Zapadnoj obali zbog poteza Hamasa u pojasu Gaze. Za Arape, pogotovo starije, kosa i brkovi jesu ne samo znak muškosti, već i statusa, dok posvećeni muslimanski vernici nose i brade. Snage islamističkog Hamasa su u utorak pritvorile grupu vođa Fataha i jednom od pritvorenih obrijali pola glave i jedan brk, tvrde izvori bliski Fatahu. Hamasovci su, međutim, porekli takve tvrdnje. Oni su preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze još u junu, pobedivši tamo snage lojalne umerenijem Fatahu, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Fatah je u ponedeljak obeležio 43. godišnjicu osnivanja, kada su izbili sukobi s hamasovcima u Gazi, u kojima je poginulo najmanje osam ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.