Lideri BiH za popis i povratak izbeglica

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri BiH za popis i povratak izbeglica

Lideri tri najsnažnije stranke u BiH saglasni o inicijativi za izmene ustava. Dodik, Tihić i Čović traže kredit za povratak izbeglica i novi popis stanovništva.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a Dragan Čović saglasili su se da Parlamentarnoj skupštini BiH upute inicijativu za izmene Ustava BiH.

Izmene Ustava trebalo bi da se odnose na njegovo usklađivanje sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, sa dodatnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protokolima, na nadležnosti države, srednjih i lokalnih nivoa vlasti, na funkcionalnije institucije BiH i na teritorijalnu organizaciju BiH i srednjih nivoa vlasti.

Parlamentarnoj skupštini BiH stranački lideri su predložili da se ispoštuje odluka Fiskalnog veća o utvrđenom budžetskom okviru za 2009. godinu, uz ocenu da je unutrašnja raspođela budžetskih sredstava u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i entitetski parlamenata.

Dodik, Tihić i Čović smatraju da dodatna sredstva za povratak izbeglih i raseljenih lica treba obezbediti iznalaženjem povoljnog kredita ili izdavanjem obveznica od strane Saveta ministara BiH.

Zakon o popisu stanovništva

Savetu ministara trojica stranačkih lidera su predložili da formira interresornu grupu koja će izraditi predlog zakona o popisu stanovništva.

Taj popis trebao bi da sadrži i popis izbeglica u BiH, kako bi se utvrdio predlog zakona o popisu stanovništva koji je usko vezan za pomoć održivom povratku svih izbeglih i raseljenih lica u periodu od 2009. do 2014.godine.

Govoreći o ustavnim promenama, Dodik je rekao da je problem BiH problem nadležnosti, koje bi trebalo definisati, jer će tada biti manje problema. Rekao je da je potreban i razgovor o teritorijalnoj organizaciji.

"Radimo u jednoj dobroj atmosferi i želja nam je da se dođe do rešenja. To je nešto novo u odnosu na situaciju od pre nekoliko meseci. Naša namera je da idemo od pitanja do pitanja i da se u kontinuitetu sastajemo i rešavamo ih", rekao je Dodik.

Čović je rekao da očekuje da će vrlo brzo biti formirana parlamentarna komisija koja će se baviti ustavnim pitanjima.

"Što se tiče popisa stanovništva i povratka izbeglica tačno je utvrđeno šta treba da se radi u narednih šest godina i izneseno je opredeljenje da Aneks sedam Dejtonskog sporazuma mora biti ispoštovan", istakao je Čović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.