Vođa opozicije na vlasti posle nedelja protesta u Jermeniji

Izvor: B92, 09.Maj.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođa opozicije na vlasti posle nedelja protesta u Jermeniji

Nikol Pašinjan nedeljama je predvodio proteste i obećao kraj korupcije

Opozicioni političar u Jermeniji Nikol Pašinjan nedeljama je predvodio proteste koji su doveli do krraja desetogodišnje vladavine Serža Sargasjana.

Sada je, samo nedelju dana od kada je izgubio na prvobitnom glasanju, ubedio poslanike u parlamentu u kome dominira Sargasjanova partija da ga podrže za premijera.

Posle ponovljenog glasanja u utorak, hiljade Pašinjanovih pristalica sje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slavilo lavilo na trgu Republike u glavnom gradu Jerevanu.

U masi se našao i Serž Tankijan, rok zvezda iz benda System of a Down.

Pašinjan, koji je predvodio proteste sada poznate i kao "somotska revolucija", obećao je poslanicima da će se ljudska prava štititi, a da će korupcija i nameštanje izbora prestati.

"Svi ljudi su jednaki pred zakonom. Niko više neće biti privilegovan u Jermeniji. To je to. Tačka", rekao je on.

Jermenija - u potpunosti okružena kopnom, sa stanovništvom od 2.9 miliona ljudi, bezbednosno u potpunosti zavisi od Rusije, a ima i rusku vojnu bazu na svojoj teritoriji.

Mirna pobuna protiv jednopartijske vlasti u Jermeniji - i to kako su politički lideri reagovali - je bez presedana u jednoj od bivših sovjetskih republika. Rusija se nije mešala u ove političke događaje, a Pašinjan je rekao poslanicima da će odnos sa Moskvom biti prioritet, posebno kada je u pitanju vojna saradnja.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Pašinjanu na uspehu, radujući se nastavku "prijateljskih odnosa". Jermenija je deo ruske bezbednosne organizacije kao i Evroazijske ekonomske unije.

Sem toga, Jermenija je i u dugotrajnom konfliktu sa Azerbejdžanom oko planinske oblasti Nagorno-Karabah enklave sa većinski jermenskim stanovništvom unutar granica Azerbejdžana.

Šta dalje?

Pašinjan je osvojio 59 glasova za naspram 42 protiv, i obećao brze izbore čim se steknu uslovi za to.

Rekao je i da se neće držati za vlast, ali će prvo morati da isti taj parlament ubedi da odobri njegov kabinet.

Poslanici Pašinjanove stranke govorili su o "istorijskom danu". Lena Nazarjan je poručila da je revolucija rezultat kuluminacije dvodecenijskog očaja i borbe. "Policija je sada slobodna", rekla je ona. "Učitelji u školama su slobodni, lokalna administracija je slobodna."

Stojeći pored Pašinjana u noći pre glasanja Serž Tankian - pevač američko-jermenskog hevi metal benda System of a Down - pohvalio je demonstrante na jermenskom, a potom poveo tradicionalnu pesmu. Muzika njegovog benda često se čula sa razglasa na protestima koji su počeli 13. aprila.

Tankian je posmatrao glasanje u parlamentu pre nego što je sa pristalicama slavio na trgu uzvikujući "Nova Jermenija".

https://www.instagram.com/p/Big65v_lv9l/?taken-by=serjtankian

Posle deset godina na vlasti vlasti Sargasjan je u aprilu napustio predsedničko mesto, ali ga je parlament koji kontroliše njegova partija izabrao za premijera.

Potez Sargasjana kritičari su videli kao trik za opstanak na vlasti. Jermenija je prebacila centar moći moći sa presednika na parlament na rederendumu iz 2015. godine na kome su uočene brojne neregularnosti.

Pašinjan je već u martu počeo da organizuje proteste, koji su brzo zahvatili glavni grad.

Nakon kratkog sastanka sa Sarasjanom 22. aprila, Pašinjan je pritvoren i pregovori su propali. Sledećeg dana je pušten, a Sargasjan je podneo ostavku na mesto premijera, šest dana nakon što je izabran.

Parlament je 1. maja odbio da izabere Pašinjana za premijera iako je bio jedini kanditat. Nakon što je opozicija pozvala na generalni štrajk koji je već sledećeg dana paralisao zemlju, poslanici vladajuće partije su pristali da ga podrže 8. maja.

Posle deset godina vlasti Sargasjan je napustio predsedničko mesto prošlog meseca, samo kako bi ga parlament koji kontroliše njegova partija izabrao za premijera.

Potez Sargasjana kritičari su videli kao način za opstanak na vlasti. Jermenija je prebacila moć sa presednika na parlament na rederendumu iz 2015. godine, koji su pratile neregularnosti.

Pašinjan, koji je sa protestima u martu počeo zbog premeštanja predsednika na mesto premijera, tada je stigao u glavni grad i poveo svakodnevne proteste.

Nakon kratkog sastanka sa Sarasjanom 22. aprila, Pašinjan je pritvoren i pregovori su propali. Sledećeg dana je pušten, a Sargasjan je podneo ostavku na mesto premijera, šest dana od kada je izabran.

Parlament je 1. maja odbio Pašinjana za premijera iako je bio jedini kanditat. Generalni štrajk nastupio je širom zemlje sledećeg dana, pa su na kraju poslanici vladajuće partije pristali da ga podrže 8. maja.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vođa opozicije na vlasti posle nedelja protesta u Jermeniji

Izvor: Danas, 10.Maj.2018, 09:45

EPANikol Pašinjan je bivši novinar koji je bio uhapšen tokom nemira iz 2008. godine kada je na na vlast došao Serž Sargasjan. Opozicioni političar u Jermeniji Nikol Pašinjan nedeljama je predvodio proteste koji su doveli do krraja desetogodišnje vladavine Serža Sargasjana. Sada je, samo nedelju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.