Lider Severne Koreje podelio deci bombone povodom svog rođendana

Izvor: Blic, 07.Jan.2013, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider Severne Koreje podelio deci bombone povodom svog rođendana

Kim Džong Un, mladi vođa Severne Koreje, podelio je svoj deci u zemlji po kilogram bombona i raznih slatkiša povodom svog rođendana, koji slavi u utorak, javlja Jonhap, agnecija Južne Koreje, pozivajući se na severnokorejske medije.

Severnokorejska centralna radio-televizija, čije se emisije čuju u Seulu, saopštila je da je Kim poslao paketiće s poslasticama deci do 10 godina u osnovnim školama i vrtićima, nastavljajući tako praksu koju je uveo osnivač nacije i njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deda Kim Il Sung 1980, a zatim i otac novog lidera Kim Džong Il po dolasku na vlast 1994.

Kimov rođendan pada u utorak, iako se ne zna tačno koliko godina puni. Pjongjang je zvanično rekao da mu je rođen 1982, što znači da puni 31. godinu, dok špijunska agencija južnog suseda tvrdi da je rođen 1984, a zapadni mediji navode 1983, kao pravi datum rođenja.

Državni mediji Severne Koreje ističu da su pokloni deci Koreje odraz “očinske ljubavi” Kim Džong Una i dodaje da je zbog izuzetno hladnog vremena, koje je poremetilo pomorski saobraćaj do udaljenih ostrva u Žutom moru, Kim naredio da se paketići izbace iz aviona, što je oduševilo i decu i odrasle.

U svakom paketu, umotanom u najlon kesu, nalazi se kilogram tvrdih bombona, karamela, keksa i žvakaćih guma, a poslati su dva do tri dana uoči rođendana.

Analitičari Instituta za ekonomska istraživanja u Seulu smatraju da ovim potezom Kim Džong Un promoviše imidž “izdašnog i brižnog lidera” i jača “kult ličnosti”.

- Za sada rođendan vođe nije proglašen za nacionalni praznik kao što je bio slučaj s datumom rođenja njegovog dede i oca, ali sve govori u prilog tome da se ta ideja postepeno nameće javnosti - kaže Čo Bong Hjun, analitičar Instituta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Za Kim Džong Unov rođendan svakom detetu po kilogram slatkiša

Izvor: Vostok.rs, 08.Jan.2013, 09:50

08.01.2013. -..Šef Severne Koreje Kim Džong Un naredio je da se povodom njegovog rođendana svakom detetu ispod 10 godina pokloni po kilogram slatkiša. Tradiciju da se povodom rođendana šefa zemlje deci poklanjaju slatkiši uveo je 1980. godine Kim Džong Unov ded Kim Il Sung...Prema saopštenjima...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.