Lični stav: Svi bi Karićev skalp!

Izvor: BKTV News, 21.Mar.2013, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lični stav: Svi bi Karićev skalp!

Od pitanja „Ko štiti Karića od robije ?“ do tvrdnje „I novi zakonik po meri Karića“ – prošlo je samo pet dana. Od danaa kada su centri političke, državne i oligarhske moći definitivno rešili da Karića bez optužnice strpaju u pritvor – prošlo je ravno 2625 dana u progonstvu. Ali, i u dokazivanju da mogu da mu oduzmu sve, osim fantastičnog osećaja za biznis. On je danas u timu multinacionalne kompanije koja u vreme najveće svetske ekonomske krize pokrenula projekat upravo u gradjevinarstvu vrednog oko 20 milijardi dolara. Dragomir J. Karić je primao najviša priznanja u Kanu i Beču upravo za te projekte.
A Bogoljub Karić strpljivo čeka dan kada će na snagu da stupi član 359 o ukidanju famozne formulacije „ zloupotreba službenog položaja“, donet na zahtev Evropske unije, a ne „ po meri Karića“.
Ali, završimo sa tekstom pisanim u vremenu kada se nagadjalo da li Karić ima „rusku vizu“ ili ne. Hajka stara pre više od dve godine! Dakle, ono što sledi je završni tekst u ondašnjoj nameri da se upotrebi „svilen gajtan“ u 21. veku.
Probajte da zamislite obrt – Karić pred Anketnom komisijom Narodne Skupštine Srbije!!!
Pazite – Dinkić, Djelić i Radović su smislili ujdurmu Zakonom o ekstraprofitu, koji je, po njima, trebalo državi da donese 6,160 milijardi maraka „svežeg kapitala“?! A on doneo samo 130 miliona „ekstra poreza“, od toga Karići platili skoro 90 odsto.
Dinkić, vrh Narodne banke i ministarstva finanasije su za tim ćutke prelazili preko činjenice da je kroz „perionicu novca“ siromašne Srbije prošlo 6,9 milijardi nemačkih maraka u vreme konverzije nemačke marke u evro. I nestalo netragom“! Bez bankarske provizije. U Srbiji je od toliko para ostalo samo 1,8 milijaradi..
Ovo je stvarnost.
I dvojica od trojice aktera tih „velikih zahvata“ su ovde u zemlji, na visokim položajima, a GRADITELJ Karić je osumnjičen da je „oštetio“ državu za 40 miliona maraka, pri čemu se zaboravlja izjava ondašnjeg ministra Bubala da je država za 2000 privatizovanih firmi inkasirala 2 milijarde evra. Mobtel je prodat za 1,513 milijardi evra, a od licence je dobijeno još 360 miliona evra?!
Samo Karićeve firme su donele državi 1,763 milijardi evra poreza i doprinosa, dok nisu oduzete ili oterane u stečaj, koji niko ne može da okonča. I sada imaju gotovinu na računima. Bilo bi lepo kada bi neko uradio istraživanja na tu temu. I na takvim primerima upredjivao sličnosti ili razlike Karića i drugih srpskih oligarha.
I tu je došlo do „loma u logičnoj svesti“ u istini o Bogoljubu Kariću.
Neki drugi, a ne Karić, sada su na tapetu da ne plaćaju porez i svoje prihode i profite iznose iz Srbije na of šor ostrva. Neke druge, a ne Karića, optužuju da su zloupotrebili beneficirane zajmove, ali i dalje se u medijima, ne krivicom medija, već zlom sudbinom da su kontrolisaniji nego i za vreme okupacije, vraća na skupštinski dokazanu neistinu da je Karić ikad koristio makar dinar iz Zajma za preporod Srbije.
Neki drugi, a ne Karić, sada prodaju i sele „svoje bogatstvo“ negde po belom svetu. A reč je o onom što su „dobili“ kupujući budzašto u privatizaciji, što je nasledstvo generacije i generacije, koje su Srbiju ostavili kao respektabilno razvijenu zemlju. (I sam sam iznenadjen da su sve ove ondašnje sumnje danas našle odgovor u borbi koju vodi Aleksandar Vučić – prim., aut.)
Jedan list je to najsnažnije izrazio u naslovu „Svi ga traže, a on gradi“!
Upravo tako.
Ko danas od naših biznismena ima u rukama projekat težak preko 10 milijardi dolara? (Sa projektima u azijskom delu nakadašnjeg SSSR, na gradilištima u Sočiju i Iraku, danas je to duplirano – prim. aut.) Ili ko sada ima gradilište kao što je „Svetionik Minsk“ poslovnog, stambenog i rekreativnog prostora od milion kvadratnih metara?
Ili, kome na otvaranje podignutih kompleksa u azijskom delu nekadašnjeg Sovjetskog saveza dolazi aktuelni predsednik Rusije Dimitri Medvedev? (Koliko su nisko pali oni koji ovih dana pokušavaju predsedniku Nikoliću da podmetnu svašta što je u prisustvo vrha belorsuske vlade, položio kamen temeljac na jednom od gradilišta u Minsku. Pa to je – ponos Srbije, jer grade i osmišljavaju srpski ljudi, i srpski radnici- prim. aut.)
Nije li sada vidljivo da »buka oko Karića« nije slučajna. Pripremana je strpljivo i van velikih medija. Negde na sajtovima. U poslednjih dvadesetak dana, pre otvaranja priče o »azilu«, na mnogim sajtovima se razglabalo da je Bogoljub pod opservacijom obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, da je sklon astrološkim i vidovnjačkim prognozama, da je čak sa Mirom Marković svojevremeno išao i u Indiju kod »njenog vidovnjaka« i sijaset drugi, tada procenjenih gluposti. A zapravo bila je to priprema da se javnost podseti na sav arsenal već »zardjalih izmišljotina o Bogoljubu«?!
Nekima je danas neprihvatljiv i nezamisliv Bogoljub kao inspirator i tvorac multinacionalnog i multidržavnog konzorcijuma, u vreme kada se naši ekonomisti natežu oko desetak miliona evra da bi se »ozdravio« most koji spaja ne samo stari i novi Beograd, već Zapad i Jug Evrope.
Prve svoje korake, Karići su, kada su se već našli u Rusiji, činili u gradjevinarstvu. Znali su da „vide ono što drugi nisu“.
Neki drugi se danas znoje da dokažu otkud im silne milijarde.
Da li se u svemu ovom krije odgovor na pitanje ko su zapravo Karići?
»Fajnejšel Tajms” – ugledni britanski finansijski dnevnik je, još davnih godina začetka sukoba oko Bogoljuba Karića, ne bili mu se preko Astra banke oduzeli Mobtel, pisao:
“Slučaj Bogoljuba Karića biće rešen nagodbom ili će završiti pred sudom. Ali, čini se da bi guverner NBJ, Mlađan Dinkić i njegove kolege voleli da imaju Karićev skalp pre nego što budu u situaciji da od njega dignu ruke.
Bogoljub Karić je čovek koji je osnovao prvu značajniju privatnu (srpsku) banku u Jugoslaviji, prvu privatnu televiziju i prvu mobilnu telefoniju. Bitka sa Karićem je ispit sposobnosti nove demokratske vlasti”.
Istorija beleži i da je Karić prvi Srbin u »demokrtaskoj tranziciji«, koji je politički izgnanik kao nekad Karadjordje, knjaz Miloš, kralj Milan, pa čak i njegova supruga, budući kralj Petar I i od stranačkih vodja sigurno najpoznatiji Nikola Pašić. Ostaje da se čuva »kumovske reči«, da ne bi prošao kao Karadjordje!
Mirko Stamenković
Naš kolumnista Mirko Stamenković, koji od 9. marta prošle godine svakog dana ima svoj tekst na našem sajtu, inače nekadašnji glavni urednik “Večernjih novosti” i više od šest decenija novinar,  ovog puta je  zamolio da serijal o novim napadima na Bogoljuba Karića bude objavljivan na  njegovom “fejsbuk profilu”, kako bi se sačuvala nota ličnog stava.Mi, istovremeno, prenosimo tekst, uz napomenu da autor nikog ne ograničava da ga koristi za svoje medije. 
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.