Licence u socijalnoj zaštiti

Izvor: RTS, 20.Feb.2011, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Licence u socijalnoj zaštiti

Kada bude usvojen novi zakon, usluge socijalne zaštite moći će da pružaju samo oni profesionalci koji dobiju licencu za rad. Za krajnjeg korisnika to će značiti da je osoba kojoj se obraća za pomoć stručna, obrazovana i iskusna.

Neće se više postavljati pitanje, da li je neko ko radi sa starima, decom, osobama sa invaliditetom, kvalifikovan za taj posao. Dokaz će biti licenca, koja će se izdavati na šest godina, a prethodno će svi zaposleni morati da završe neki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od odobrenih programa obuke.

"Jedan broj profesionalaca ima veliku potrebu i rado se odaziva na treninge, ali pošto to nije obavezujuće, mnogi se pitaju zašto da idu, daju sopstvene novce, kada ne moraju", kaže Vera Despotović-Stanarević iz Centra za socijalni rad u Beogradu.

Kada se uvede sistem licenciranja, biće obavezujuće da socijalni radnik godišnje provede određen broj sati obučavajući se da bi mogao da obnovi licencu.

Obavezu stalnog usavršavanja ubuduće će imati i zaposleni u privatnom sektoru, koji postaje ravnopravan deo sistema socijalne zaštite.

Marija Radovanović iz Doma za stare "Meliorvita" kaže da će to značiti dokaz da ustanova ima adekvatan smeštaj, visok nivo usluge jer će se za to dobiti potvrda.

Prema podacima Centra za socijalni rad, više od pola miliona stanovnika koristilo je neku od usluga socijalne zaštite u 2009. godini. Na socijalne potrebe stanovništva nije se uvek odgovaralo na dovoljno kvalitetan način.

"Ono što bi trebalo da znači za krajnjeg korisnika jeste da ćemo da dobijemo jednog kompetentnijeg i veštijeg profesionalca. Očekujemo da je to jedan od puteva koji je nzaobilazan na ukupnom podizanju kvaliteta pruženih usluga socijalne zaštite", kaže Žika Gajić iz Zavoda za socijalnu zaštitu.

Licence će izdavati socijalna komora. Njeno osnivanje počeće trideset dana po usvajanju Zakona u socijalnoj zaštiti.

Suzana Paunović iz Ministarstva rada i socijalne politike kaže da je Komora nezavisna, profesionalna organizacija i u tom smislu je značajna.

"Prvi put u socijalnoj zaštiti jedno telo baviće se na nezavistan i stručan način stručnim znanjima, sposobnostima, kvalitetom rada onih koji rade u oblasti socijalne zaštite", rekla je Paunovićeva.

Komora će i oduzimati licence, privremeno ili trajno, onima čiji rada ne zadovolji kriterijume ili u slučaju zloupotrebe i prevare.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.