Lice i naličje uspeha na OI (4): I biznismeni odrešili kesu

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2016, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lice i naličje uspeha na OI (4): I biznismeni odrešili kesu

Jedno od iznenađenja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru je reprezentacija Velike Britanije, koja se po broju zlatnih medalja našla na drugom mestu, iza SAD, a ispred Kine.

Posle kraha u Atlanti 1996, kada je osvojena samo jedna zlatna medalja, država je promenila sistem finansiranja, a jedan od ključnih činilaca preokreta je bio zakon o lutriji koji je donet sredinom devedesetih godina prošlog veka.

Taj fond, kao i deo koji se izdvaja iz poreskih prihoda građana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bili su dovoljni za veliki uspon ove zemlje na listi osvajača olimpijskih medalja. Prioritet su sportovi koji imaju kapacitet da donesu odličja, pa tako trpi čak i košarka, koja jeste popularna, ali nema rezultata.

Na drugoj strani Evrope, u Rusiji je za poslednjih šest godina u razvoj sporta u toj zemlji uloženo najmanje 700 miliona evra, a ruski ministar sporta Vitalij Mutko je rekao da je u sport u poslednjih deset godina investirano blizu 1,3 milijarde evra, najviše u infrastrukturu.

Prema pisanju Sputnjika, ulažu i velike državne kompanije i sponzori iz sveta biznisa, postoje i namenski fondovi, oporezovani su dobici na kladionicama, a lokalne vlasti imaju posebne budžete.

- Kada, na primer, Gasprom gradi energetske objekte u ruskim regionima, on istovremeno gradi i sportske objekte koje zatim ostavlja regionu na poklon - rekla je za Sputnjik Svetlana Žurova, olimpijska i svetska šampionka u klizanju i deputat Državne dume.

Ipak, nije sve idealno, pa je tako predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao to što se veliki novac troši na kupovinu inostranih zvezda, a ne na razvoj masovnog sporta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.