Levićanin: Mitropolit ujedinjavao u svetinji života što je iznad podela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020, 00:09

Levićanin: Mitropolit ujedinjavao u svetinji života što je iznad podela

Sveštenik SPC Vladimir Levićanin izjavio je da je najlogičnije da sadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude mitropolit crnogorsko-primorski nakon smrti mitropolita Amfilohija, ali da je to pitanje o kojem će odlučivati Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Joanikije je bio njegov najbliži saradnik i najlogičnije je da bude on mitropolit. Odluku donosi Sabor, pa ćemo videti", rekao je Levićanin za TV Pink.

Govoreći o preminulom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mitropolitu Amfilohiju, Levićanin je rekao da se radi o ličnosti od koje je lično mnogo naučio.

"Možda najviše da 'čast i bruka žive doveka'. Sve je prolazno osim ljudske duše i toga što čovek ostavi za sobom. Ne postoji crkvena oblast delovanja koje se Amfilohije dotakao, a da nije ostavio neko delo. Zaista je bio veliki", istakao je sveštenik.

Dodao je da je svaka godina od 1991. godine, od kada je Amfilohije izabran za mitropolita, imala važne i odsudne trenutke i da je on "odlučujuće i znalački upravljao tim brodom".

Istakao je da mu je posebno drago što je poštovanje pokojnom mitropolitu izraženo uz veličanstvenu sahranu i što je ujedinio ljude različitih političkih usmerenja.

"Mitropolit ih je ujedinio u svetinji života što je iznad nas i naših podela", naveo je Levićanin.

Povodom pojedinih ocena da je mitropolit bio i "političar", Levićanin je kazao da je kao mitropolit jedne nezavisne države svakako javna ličnost, tako da je bilo prostora da se oglasi po značajnim društvenim pitanjima i temama.

"On je bio veličanstven arhijerej što ne znači da je bio nepogrešiv. Za 35 godina unutar SPC nisu bile prihvaćene sve njegove ideje. Mislim da realan pogled uvećava njegov značaj i da se on nije bavio politikom", smatra Levićanin.

Kako kaže, Srbiju i Crnu Goru nakon mitropolita Amfilohija očekuje "još jedan razlog više da budu jedinstvenije i bliskije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KO ĆE BITI NASLEDNIK MITROPOLITA AMFILOHIJA? Već se izdvaja jedno ime, smatra se da je to logičan sled

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2020

Sveštenik Vladimir Levićanin ocenio je da je najlogičnije da sadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude mitropolit crnogorsko-primorski nakon smrti mitropolita Amfilohija, ali da je to pitanje o kojem će odlučivati Svet arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC)...- Joanikije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.