Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leukemija najčešći oblik karcinoma kod djece

PODGORICA - U Crnoj Gori se godišnje kod dvadesetak djece dijagnostifikuje neka vrsta kancera, saopšteno je na konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka.

Generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Mensud Grbović rekao je da u Crnoj Gori ima oko 150.000 djece mlađe od 16 godina i u toj populaciji se godišnje dijagnostifikuje oko 15 do 20 novootkrivenih malignih neoplazmi.

"To potvrđuju i preliminarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rezultati registra malignih neoplazmi Instituta za javno zdravlje koji pokazuje da u 2013. godini od maligne bolesti oboljelo 18 djece uzrasti do 14 godina", naveo je Grbović.

On je saopštio da, kada je riječ o mladima do 20 godina, u 2013. godini registrovano je ukupno 24 slučaja malignih oboljenja.

"Među registrovanim malignim neoplazmama najčešće su akutne leukemije koje su, u uzrastu do 14 godina zastupljene do 28 odsto, a u uzrastu do 19 godina zastupljene su čak 33 odsto u Crnoj Gori", rekao je Grbović.

On je ukazao na to da svake godine u svijetu od malignih neoplazmi oboli oko 200.000 djece, a procjenjuje se da njih oko 90.000 izgubi bitku s tim opakim bolestima.

Grbović je saopštio da je na Odjeljenje hematoonkologije na Institutu za bolesti djece u protekloj godini liječeno 40 djece koja su oboljela od malignih neoplazmi, a trenutno je na Odjeljenju četvoro djece koja imaju taj malignitet.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO i dalje ubija našu decu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Feb.2015

Od malignih bolesti u Srbiji godišnje se razboli oko 320 dece uzrasta do 19 godina, od čega je dve trećine mlađih od 14 godina, a bitku sa ovom opakom bolešću godišnje izgubi 56 mališana, rečeno je na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka...- Najčešći maligni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.