Letovi iz Čikaga otkazani zbog priručnika za obuku

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letovi iz Čikaga otkazani zbog priručnika za obuku

Aviokompanija ''Svift Er'', koja je otkazala let iz Čikaga za Beograd, istakla je danas da nisu bili u pitanju nikakvi mehanički razlozi, već da je sve svoje letove privremeno suspendovala nakon pisma američkih vazduhoplovnih vlasti koje se odnosi na priručnike za obuku pilota.

Nije u pitanju nikakav mehanički razlog, već se radilo o analizi i interpretaciji dokumenata, rekao je Roman.

On je podsetio da je FAA te iste priručnike ranije već odobrila, ali je sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kako je rekao, neko u administraciji ponovo pregledao ta dokumenta i postavio dodatna pitanja.

"Želeli smo da se sva ta pitanja reše pre nego što nastavimo sa našim operacijama, zbog čega smo odlučili da obustavimo sve letove", rekao je Roman.

Prema njegovim rečima, let iz Čikaga za Srbiju, iako nije bio jedini, pošto je bio međunarodni, za tu čarter kompaniju predstavljao je operaciju visokog profila.

On nije mogao da kaže dokle će ta suspenzija trajati, ali je izrazio očekivanje da će se letovi ''Svift Era'' obnoviti što pre, pošto je menadžment celog vikenda radio na tome.

Roman nije mogao da potvrdi ni da je ta aviokompanija predala FAA ažurirane priručnike, što je bilo najavljeno da će biti učinjeno tokom dana. FAA je u januaru ove godine uvela strožija pravila za pilote oko 1.600 američkih čarter i avio-taksi kompanija. Zbog bezbednosnih razloga, od tih pilota se zahteva da prođu specijalnu obuku.

Svift er je u nedelju saopštio da je dobio informaciju od FAA u vezi sa zahtevima obuke pilota, kao i da ih razmatra, a da je tokom tog procesa, rukovodstvo kompanije svojom voljom donelo odluku da je suspenzija u najboljem interesu putnika i kompanije.

Nasuprot drugim izveštajima, tu meru je iniciralo rukovodstvo ''Svift era'', ističe se u tom saopštenju. Agencija ErPlas (AirPlus) koja je prodala avionske karte za otkazani let iz Čikaga, u subotu je saopštila da je 15 minuta pre uzetanja, kada su putnici već bili ukrcani u avion, obaveštena da avioprevoznik ''Svift Er'' neće moći da obavi let odlukom FAA koja je van naše kontrole.

U toj kompaniji naveli su tada da su šokirani zbog toga i da čekaju zvanično obaveštenje Svift era . Aviosaobraćaj između beogradskog aerodroma i američkog kontinenta obustavljen je 1992. godine i to je trebalo da bude prvi takav let posle 19 godina.

"Jat ervejz" je u dva navrata, 2004. i 2006. godine, bezuspešno pokušavao da obnovi liniju. Američke vazduhoplovne vlasti svrstavaju Srbiju u kategoriju dva, a da bi srpska aviokompanija mogla da leti za SAD neophodna je prva kategorija.

Kompanija "Svift er" je osnovana 1997, a njeno sedište je u Feniksu u Arizoni.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.