Letovanje bez žege i vreve

Izvor: Politika, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letovanje bez žege i vreve

Valjevski kraj nudi smeštaj u seoskom turizmu podno Medvednika, Jablanika, Suvobora i Maljena, a goste će dočekati pune krošnje zrelih voćaka, povrća i šumskih plodova

Valjevo – Iako još uvek ne željenom brzinom, seoski turizam u valjevskom kraju, ipak, iz godine u godinu ima uzlaznu liniju. U 17 ovdašnjih sela, više od 30 domaćinstava putem svojih sajtova, prezentiranih ponuda na Sajmu turizma u Beogradu, kao i promotora JP "Valjevo-turista", oglasilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za ovu sezonu ponudu preko sto ležajeva.
Kako nam je kazala Hana Nikolić, promotor ove destinacije iz "Valjevo-turista", upravo su avgust i septembar meseci kada gosti u najvećem broju kreću u pohode ka valjevskim selima.

– Svi oni koji reše da deo ili čitav godišnji odmor provedu u nekom od sela podno Medvednika, Jablanika, Suvobora i Maljena napraviće dobar izbor. Pored znatno umanjene letnje žege, očuvanih prirodnih lepota, dočekaće ih pune krošnje zrelih voćaka, povrća i šumskih plodova. Već je postala tradicija da mnogi domaćini svojim gostima nude i zajedničko spremanje zimnice. Cene pansiona, uz obilne obroke domaćih specijaliteta, u rasponu su od 800 do 1.200 dinara, a, po dogovoru, boravak može da se plati u više rata – kaže Hana Nikolić.

Naša sagovornica objašnjava da svi smeštajni objekti po komforu zadovoljavaju najviše standarde za pružanje ove vrste usluga, od, primera radi, ugrađenog podnog grejanja do savremenih sanitarnih čvorova i priključka na Internet. Do ovog kvalitativnog pomaka došlo je prvenstveno zbog toga što su se u posao uključili mlađi i ambiciozni domaćini, od kojih većina uskoro očekuje da im to bude osnovno, a ne dopunsko zanimanje. Načini kako su se organizovala domaćinstva Branka Rakića iz Valjevske Kamenice, Milana Nikolića iz sela Petnice ili Milana Obradovića iz Podbukova, kako smo čuli, primeri su koji će vrlo brzo ruralni turizam ovog kraja svrstati u reprezentativnu domaću destinaciju. Uz redovnu edukaciju pred svaku sezonu, od ove godine, svi domaćini su pohađali kurs za lokalne vodiče, pa će biti u prilici da svoje goste vode u obilazak svih znamenitosti u valjevskom kraju.

– I dalje su najbrojniji gosti iz Beograda, Novog Sada i drugih gradskih centara. Dolaze porodično i zadržavaju se, u proseku, dve nedelje. Kod valjevskih domaćina na odmor dolaze i gosti iz Engleske, Francuske, Italije i drugih evropskih zemalja, a pre dve godine u selo Brezovice – čak iz Južne Koreje. Da se u seoskom turizmu u valjevskoj opštini dešavaju ozbiljni pomaci govori i podatak da je, primera radi, 2004. ostvareno 2.000 noćenja i da ta brojka stalno raste – ističe Hana Nikolić.

Na adresu "Valjevo-turista" upravo ovih dana stigla je vladina Uredba o raspodeli i korištenju podsticajnih sredstava za podršku razvoju ruralnog turizma za 2007. godinu. Među takozvanim marginalnim područjima, koja imaju prednost u dobijanju podsticajnih sredstava – nije bilo valjevske opštine. Međutim, zaposlene u turističkoj organizaciji to nije zabrinulo, jer kažu da se sredstva dodeljuju uz dobro urađene projekte kojih ovdašnji domaćini imaju u zavidnom broju – od onih za proširenje postojećih do gradnje novih objekata.

B. Novović

[objavljeno: 01.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.