Letovanje bar deset odsto jeftinije

Izvor: Blic, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letovanje bar deset odsto jeftinije

Prodaja turističkih aranžmana za letnju sezonu sve češće i u Srbiji počinje već u decembru. Rana prodaja, pretprodaja ili „first minute" prodaja, naravno, podrazumeva čitav niz popusta za turiste.

Ksenija Stanić, direktorka prodaje u turističkoj agenciji „Travel House", navodi za „Blic" kao standard u ovoj vrsti prodaje popuste od onih koji važe do određenog datuma, do kraja februara, marta ili aprila, na primer, pa do popusta za čitav niz destinacija koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << važe uvek kada određeni hotel uplatite 45 ili 60 dana pre planiranog putovanja.

- Na primer, ako uplatite 60 dana pre planiranog datuma putovanja sedmodnevni boravak (noćenje sa doručkom) u Španiji, na Tenerifi, u hotelu „Tigaiga" sa četiri zvezdice, uštedećete deset odsto već od najskromnije varijante koja uoči polaska košta 252 evra. Ili ako se odlučite za Portugaliju, u Hotelu „Pestana Alvor Praia", ako želite da boravite deset dana u julu, umesto da platite 810 evra, ako uplatite 60 dana pre planiranog putovanja, možete platiti 730 evra. Dakle, najčešći popust za „first minute" uplate je deset odsto, a ima ih i u hotelima u Grčkoj, Italiji, na Kipru, u Turskoj i drugim destinacijama - objašnjava Ksenija Stanić.

Postoje i popusti koji turistima omogućavaju da borave na destinaciji više dana, a da plate manje. Tako se najčešće ta vrsta prodaje i zove: „više dana".

Primeri su hotel „Naxos Beach" na Siciliji u kojem možete boraviti sedam dana po ceni od šest dana i tako uštedeti 150 evra za dve osobe ili Hotel „Colonna Park" na Sardiniji, u kojem možete boraviti 14 dana, a da platite 12 dana, pa da za dve osobe uštedite čitavih 300 evra.

Sve su popularniji, tvrdi Ksenija Stanić, i popusti za porodice, gde deca i do 14 godina starosti u pojedinim slučajevima imaju popust od 100 odsto. Primer je hotel „Alexandros Village" na Halkidikiju, gde ako dete od dve do 14 godina boravi u pratnji dve odrasle osobe, ne plaća ništa.

Kalkulator u ruke i računajte! Popusta na turističke aranžmane je sve više i sve raznolikijih. Svakako, pažljivo pregledajte šta sve nude turističke agencije i učinite to što je ranije moguće! Najmanje što možete da uštedite je deset odsto od vrednosti aranžmana za „first minute" varijantu. Ako ništa drugo, bar će vanpansionska potrošnja i šoping biti za toliko bogatiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.