Letonija u šoku - 51 osoba poginula

Izvor: B92, 22.Nov.2013, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letonija u šoku - 51 osoba poginula

Riga -- Prilikom rušenja krova u jednom supermarketu u Rigi, glavnom gradu Letonije, poginula je najmanje 51 osoba, među kojima tri spasioca, a 30 je pod ruševinama.

Prema rečima portparola policije Tomsa Sadovskisa, broj poginulih bi mogao da još da raste.

Medicinski izvori su saopštili da je 35 osoba povređeno, od kojih je 28 hospitalizovano, uključujući 10 vatrogasaca.

To je jedna od najgorih nesreća sa kojima se poslednjih decenija suočila ova baltička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država.

Nesreća se dogodila juče u kasnim popodnevnim satima kada se u marketu "Maksima" od 1.5000 metara kvadratnih, u predgrađu Rigenalazio veliki broj kupaca koji su tu došli posle posla.

"U poslednjih nekoliko časova nismo pronašli nijednog preživelog", izjavila je ranije portparolka spasilačke službe Viktorija Sembele, prenela je agencija Rojters.

Policija je, da bi pomogla spasiocima, na osnovu snimaka sigurnosnih kamera, načinila mapu na kojoj je prikazano gde su se kupci nalazili u trenutku nesreće.

Lokalni mediji su javili da je moguće da je ispod ruševina zatrpano još 40 osoba, mada ovaj podatak nije zvanično potvrđen.

Premijer Valdis Dombrovskis proglasio je trodnevnu žalost zbog ove nesreće koja je, kako je kazao, potresla Letoniju, bivšu sovjetsku republiku, koja je pre skoro 10 godina postala članica EU.

Među većim nesrećama koje su potresle Letoniju je i ona iz 1994. godine, kada je estonski trajekt potonuo u Baltiku.

Tada je poginulo 800 osoba, među kojima 23 iz Letonije. U požaru u letonskom staračkom domu, 2007. godine, poginulo je 26 osoba.

Razlog rušenja krova još nije poznat, ali se sumnja da su nesreću izazvali radnici koji su gradili zimsku baštu na krovu supermarketa.

Policija je pokrenula krivičnu istragu. Spasilačka služba procenjuje da se srušilo približno 500 kvadratnih metara krova i da su uništeni veliki deo visokih zidova, kao i skoro svi prednji izlozi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Letonija u šoku - 49 poginulih

Izvor: Akter, 22.Nov.2013

Prilikom rušenja krova u jednom supermarketu u Rigi, glavnom gradu Letonije, poginulo je najmanje 49 osoba, dok je 38 ljudi povređeno

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.