Letonija proteruje Ruse?

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 15:36

Letonija proteruje Ruse?

Skoro hiljadu Rusa koji žive u Letoniji treba da reši svoj migrantski status u roku od dve nedelje, ili da odu dobrovoljno.

Ako to ne urade biće deportovani, rekao je juče letonskoj televiziji šef letonske agencije za migracije.

Letonija je promenila zakon o imigraciji u jesen 2022. kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Da bi ostali legalno da žive u Letoniji, Rusi moraju da podnesu zahtev za boravišnu dozvolu i dokažu da znaju letonski. Oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do tog roka ne dokažu znanje jezika i ne ispune zakonske uslove moraju da napuste zemlju, po novom zakonu.

Odluka se odnosi na 985 ljudi, ali bi do aprila mogla da obuhvati 2.500. Ruska manjina u Letoniji čini oko 25 odsto od 1,9 miliona stanovnika. To su uglavnom ljudi doseljeni u vreme Sovjetskog Saveza i njihovi potomci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.