Letonija dobija premijerku

Izvor: B92, 06.Jan.2014, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letonija dobija premijerku

Riga -- Letonija će dobiti prvu ženu premijera nakon što je predsednik te države poverio formiranje vlade Lajmdoti Straujumi.

Straujuma (62) će zameniti Valdisa Dombrovskisa koji se povukao sa te funkcije nakon rušenja krova supermarketa u predgrađu Rige u novembru kada je poginulo 54 ljudi.

Straujuma, koja je od 2011. bila ministarka poljoprivrede, pokazala je pregovaračke veštine zalažući se za bolji sporazum sa EU koji se odnosi na letonske poljoprivrednike. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Dombrovskis ostaje vršilac dužnosti premijera do formiranja nove vlade koje bi trebalo da traje dve do tri nedelje. Nova vlada će trajati do izbora zakazanih za oktobar.

"Uveren sam da ova koalicija desnog centra može biti efikasna", rekla je Straujuma novinarima u Rigi.

Dombrovskis (42), fizičar koji uživa ugled zbog savršeno moralne politike, podneo je ostavku 27. novembra zbog rušenja krova supermarketa u Rigi.

On je najduže bio premijer od kada je Letonija 1991. godine stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

Letonija, pretežno ruralna baltička država sa dva miliona stanovnika, postala je članica EU 2004. godine. Ona je ove godine postala 18. zemlja u EU koja je usvojila evro kao valutu.

Straujuma, bivši ekonomista i državni službenik, do sada je bila nestranački političar, ali je juče postala član liberalno-konzervativne Stranke ujedinjenja kako bi bila njihov zvanični kandidat.

Pored nje su na konferenciji za novinare stajali predstavnici četiri partije koje su u načelu podržale njenu kandidaturu za premijera.

Straujuma je rekla da će njeni prioritetni ciljevi biti efikasno korišćenje fondova EU i unapređenje obrazovanja.

"Neophodno je očuvati stabilnost tokom sledećih devet meseci", rekla je ona, preneo je AFP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žena prvi put premijer Letonije

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jan.2014

Letonija će dobiti prvu ženu premijera nakon što je predsednik te države danas poverio formiranje vlade Lajmdoti Straujumi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.