Leto melam za psorijazu

Izvor: Blic, 08.Avg.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leto melam za psorijazu

Psorijaza je hronična bolest kože koja se manifestuje u vidu crvenih mrlja prekrivenih belim ljuspicama. Najčešće se pojavljuje na laktovima i kolenima, odnosno spoljnim stranama ekstremiteta.

– Može da bude praćena svrabom, ali kod manjeg broja obolelih. Kod nekih osoba se pojavljuje u drugačijem obliku, u vidu ploča po čitavim površinama tela, lica, poglavine, nekada praćene gnojanicama. U najekstremnijim slučajevima može da zahvati površinu čitavog tela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je pacijent životno ugrožen – ističe dermatolog Svetlana Đurišić iz Centra za kožne i polne bolesti „Dermatim".

Nastanak

To je imunološki, upalni proces kože koji nije infektivan, iako ga nekada mogu isprovocirati bakterijska žarišta u organizmu. Psorijaza je često genetski uslovljeno oboljenje u čijem formiranju učestvuju različiti faktori kao što su trauma, infekcija ili lekovi. Faktor naslednosti je vrlo je kompleksan, a ukoliko jedan roditelj ima dijagnostikovano oboljenje, mogućnost da ga dete nasledi je 15 odsto.

Kao najčešći unutrašnji okidač za nastanak psorijaze navodi se stres. Pored fizičke neprijatnosti, psorijaza zbog svog izgleda često čini da se ljudi osećaju nesigurno, a nervoza zbog toga dodatno pogoršava stanje ove bolesti.

Kako kaže doktorka Đurišić, ovo oboljenje od kojeg pati tri odsto populacije prvi put se može pojaviti u bilo kojem uzrastu, kako kod beba, tako i kod osoba starijih od 60 godina. Dva najčešća perioda su oko tridesete i posle pedesete godine. Muškarci i žene podjednako obolevaju, mada se kod žena ranije manifestuje.

Okidači za nastajanje psorijaze su spoljni faktori, najčešće trauma u vidu virusnog oboljenja, velikog oštećenja kože ili bakterijske infekcije, pretežno je to sterptokokna upala grla. Posle dve do šest nedelja od traume, dolazi do pojave prvih promena koje odgovaraju psorijazi. Takođe, do pojave ove bolesti može doći nekoliko nedelja ili meseci posle velikog emotivnog stresa. Lekovi, alkohol i cigarete utiču na pogoršanje bolesti.

Lečenje

U zavisnosti od oblika i rasprostranjenosti oboljenja, terapijski pristup je različit za svakog pacijenta. Najčešći prvi terapijski koraci su mazanje kortikosteroidnih krema, sa ili bez salicilne kiseline, koji se primenjuju kod blage i lokalizovane psorijaze, posebno na pregibima i genitalijama. Kako kaže doktorka Đurišić, u terapiji oblika praćenih upalom zglobova koriste se lekovi koji spadaju u grupu citostatika –metotreksat, ali koji se daju u tako malim dozama da imaju imonomodulatorno dejstvo, a ne citostatsko.

– Posebno povoljan period za lečenje psorijaze je leto. Morska voda i sunčanje imaju blagotvoran uticaj na ovo oboljenje, pa ako ih iskoristite kako treba, možete jesen da dočekate mirniji i zdraviji. Ipak, vodite računa da ne izgorite na suncu, što često može da uzrokuje nove, loše promene – naglašava naša sagovornica.

UVA i UVB zračenje se vrlo uspešno koriste u tretmanu psorijaze, sa ili bez dodatka supstanci koje intenzivnije vezuju zrake, a koje se zovu psolareni.

Morska voda sa mnoštvom minerala i sunce uzrokuju povlačenje blagih oblika psorijaze i duži period se ne pojavljuju nove promene. UVA i UVB zračenje imaju imunomodulatorno dejstvo na kožu, zbog čega se smanjuju i psorijatični pečati nastali umnožavanjem ćelija kože. Budući da je koža osetljiva, pacijentima se savetuje dozirano izlaganje suncu, uvek sa zaštitnim faktorom 20 ili 30.

– Iako postoji mnogo vrsta terapija za lečenje ove bolesti, gotovo 40 odsto pacijenata je nezadovoljno, najčešće zbog nemogućnosti potpunog izlečenja bolesti, kao i stalnog korišćenja terapije. Da se bolest ne bi dalje širila, kao i da bi se smanjio njen efekat, neophodno je pažljivo sprovoditi terapiju koju je prepisao lekar – objašnjava dermatolog Svetlana Đurišić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.