Leteći automobili nam stižu za dve godine (VIDEO)

Izvor: Mondo, 15.Nov.2017, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leteći automobili nam stižu za dve godine (VIDEO)

Vlasnik Volvoa kupio američku startap kompaniju koja razvija ovu vrstu automobila

O letećim kolima se priča decenijama unazad. Čak se pojavljuju i prototipovi nastali u garažama entuzijasta. Međutim, kada se u priču uključe inženjeri sa nekog prestižnog univerziteta, cela stvar postaje realnija.

Tako je pet MIT inženjera 2006. godine pokrenulo startap "Terafuđa" (Terrafugia) i krenula da radi na svom prvom letećem automobilu pod imenom "Tranzišn" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << (Transition). Tri godine kasnije ovaj model se odvaja prvi put od zemlje, a 2016. je bila prekretnica u celoj priči. Prošle godine "Tranzišn" dobija sertifikat od strane američke uprave za avijaciju kao zvanična "laka sportska letelica".

Sledeći veliki korak se desio ove nedelje. Vlasnik "Volvoa" i "Lotusa", kineski proizvođač automobila "Džili" (Geely) je objavio da je postao vlasnik i "Terafuđe".

Ova promena je svakako dodatni vetar u leđa ekipi iz Masačuseca, koji su najavili dolazak modela "Tranzišn" kao serijskog letećeg automobila 2019. godine.



Izvor: YouTube

Ime aviona je ujedno i njegova glavna karakteristika - tranzicija iz automobila u avion jednostavnim širenjem krila. Ovaj model može da leti maksimalnom brzinom od 165km/h i ima dolet od oko 650 kilometara. U kabini ima mesta za dve osobe, a vozač, odnosno pilot mora imati dozvolu za letenje. Na putu, leteći automobil može ići do 110 na sat. Očekivana cena – 280 hiljada dolara.



Izvor: YouTube

Pored ovog prototipa, "Terafuđa" ima u planu i jedan ambiciozniji projekat pod imenom TF-X. U pitanju je atraktivniji model sa parom rotirajućih motora koji će omogućavati vertikalno uzletanje. Imaće hibridni pogon sa mogućnošću punjenja baterija u letu. Takođe, TF-X će imati mogućnost potpuno autonomnog leta maksimalnom brzinom od preko 300 km/h i doletom od preko 800 kilometara. TF-X bi trebalo da se pojavi i na nebu i na zemlji 2023. godine.

Šta mislite o ovakvim projektima? Koliko su ovi leteći automobili realnost? Pišite nam u komentarima…

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.