Leteće cipele u Skupštini

Izvor: RTS, 26.Nov.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leteće cipele u Skupštini

Poslanica SRS-a Gordana Pop Lazić gađala cipelama predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić, reagujući na njenu odluku da zamenika šefa poslaničke grupe SRS Aleksandra Martinovića opomene zbog negodovanja. Pop-Lazić kažnjena sa 32.000 dinara.

Zbog neprimerenog ponašanja u parlamentu, predsedavajuća Skupštine Srbije Gordana Čomić izrekla je meru udaljenja sa sednice poslanici Srpske radikalne stranke Gordani Pop-Lazić.

Administrativni odbor Skupštine Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaznio je sa 32.000 dinara poslanika Srpske radikalne stranke Gordanu Pop Lazić, kojoj je na današnjoj sednici parlamenta izrečena mera udaljenja sa sednice.

Odbor je osudio ponašanje Pop Lazićeve, koja je gađala cipelom predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić, i ocenio da je takav potez neprimeren i nedopustiv u najvišem zakonodavnom telu države.

Predsednik Odbora Nenad Konstantinović je rekao da takvo ponašanje urušava ugled celog parlamenta i da je potrebno osuditi svako takvo ponašanje.

Najčuvenija simbolična "upotreba" obuće bilo je navodno udaranje cipelom o sto šefa sovjetske države Nikite Hruščova u UN septembra 1961. godine.

Od trenutka kada su „poletele" ka glavi Džordža Buša, cipele iračkog novinara Muntazera al-Zaidija postale su veoma popularan izraz pokazivanja otpora.

Inspirisan postupkom ovog novinara nemački akademac Martin Janke, bacio je ove godine cipelu na kineskog premijera Ven Đijabaoa tokom predavanja na Univerzitetu Kembridž a nekoliko dana kasnije cipele su poletele i na izraelskog ambasadora.

Aleks Ferguson je u aprilu 2003. godine Dejvidu Bekamu dao dobro trenersku lekciju koristeći kopačku kao vaspitno sredstvo.

Pop Lazićeva je Čomićevu gađala cipelama, reagujući na njenu odluku da zamenika šefa poslaničke grupe SRS Aleksandra Martinovića opomene zbog negodovanja.

Martinović je rekao da je pismo episkopa bačkog Irineja, koje je juče pročitala predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović "autentično, osim što se sa sigurnošću ne zna ko ga je potpisao".

Đukić-Dejanović je poslanicima pročitala pismo episkopa bačkog Irineja koji je demantovao da je poslao pismo koje su pojedini poslanici pročitali u toku sednice parlamenta, na kojoj se raspravlja o Predlogu statuta Vojvodine.

"Nemojte da sejete laž", rekao je Martinović, a nakon toga ga je Čomićeva opomenula.

Gordana Pop Lazić je izjavila da je to što je gađala cipelama predsedavajuću Skupštine bio "simboličan čin kojim je pokazala neposlušnost i protest zbog vređanja dostojanstva poslanika".

Pop-Lazić: Legitiman način protesta

"Ovo je dozvoljen i legitiman način protesta poslanika koji predstavlja narod, a koji parlamentu ne može da kaže šta narod misli", rekla je Pop Lazić novinarima u Skupštini.

Rekla je da se radikali ne slažu sa načinom rada Skupštine jer predsedavajući stalno opominje poslanike te stranke i ne dozvoljava im da govore.

Navela je da su argumenti radikala jaki i da to izaziva osionost predsedavajućeg, a kako je dodala, bacanjem cipela htela je da pošalje poruku da se SRS ne slaže sa "nasilnim pokušajem donošenja protivustavnog" statuta Vojvodine i zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

"Ništa ne radim instiktivno, sve radim sa namerom", rekla je Pop-Lazić i poručila da će istorija pokazati ko je bio u pravu i da će javnost da proceni da li je njen čin bio opravdan.

Šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović ocenio je da je gest njegove stranačke koleginice "vid borbe protiv tirana".

"Ova cipela će ući u istoriju, kao iračka cipela, kao vid borbe protiv tirana", rekao je Todorović, držeći u ruci cipelu kojom je Pop Lazićeva gađala Čomićevu.

Prema njegovim rečima, Čomićeva iz sednice u sednicu nastavalja "gaženje Poslovnika" i to je, kako je rekao, moralo da izazove nekakvu reakciju. "Siguran sam da štićenici kazneno-popravnih domova imaju više prava nego poslanici, pre svega SRS", dodao je Todorović.

Nakon izrečene mere udaljenja sa sednice Pop-Lazić je ostala da sedi u klupi, a nešto kasnije napustila je skupštinsku salu u društvu Dragana Todorovića i nekoliko poslanika SRS.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.