Let legendi hevi-metala

Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Let legendi hevi-metala

Na beogradski koncert grupe "Ajron mejden" doći će i njihovi fanovi iz Engleske i to avionom kojim će upravljati pevač benda Brus Dikinson

Domaće ljubitelje rok muzike u sredu očekuje istinski spektakl. U Hali 1 Beogradskog sajma sviraće britanski bend "Ajron mejden", jedan od najznačajnijih hevi-metal sastava svih vremena.

Beogradski koncert biće, prema rečima organizatora, jedini nastup popularne grupe u ovom delu Evrope. Da i članovi "Ajron mejdena" pridaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << značaj svirci na Sajmu vidi se po tome što će na tekućoj turneji jedino u Beograd doći njihovi fanovi iz Velike Britanije. Svi oni stići će u Srbiju čarterom letom i to u avionu kojim će upravljati niko drugi do pevač benda Brus Dikinson. Popularni muzičar, koji radi i kao pilot u kompaniji Aesterus, upravljaće od Londona do Beograda boingom 747, a, kako se navodi na zvaničnom sajtu benda, u avionu je ostalo još samo nekoliko mesta.

Grupa "Ajron mejden" objavila je za nešto više od tri decenije postojanja 14 studijskih, deset lajv albuma i više od 50 singlova. Prodali su oko 80 miliona nosača zvuka, a na televizijskoj stanici MTV proglašeni su za jedan od najboljih hevi-metal bendova svih vremena.

Grupu je na Božić 1975. u istočnom delu Londona osnovao bas-gitarista Stiv Haris, jedini član koji je u bendu od osnivanja. Tokom postojanja "Ajron mejden" je promenio čak 12 postava u kojima su svirala 24 muzičara.

Prvi period njihovog rada obeležila su dva albuma sa kojima su, kako su tada govorili britanski rok kritičari, zauzeli vodeće mesto u novom talasu britanskog hevi-metala. Tih godina gostovali su i u Beogradu na jednodnevnom festivalu na Hipodromu, kada je malo ko u našoj zemlji uopšte čuo za "Ajron mejden".

Drugi, i, kako sami članovi benda kažu, zlatni period njihovog rada započeo je 1982. kada se bendu pridružio pevač Brus Dikinson. Kakve su njegove glasovne mogućnosti najbolje govori to da ga i danas zovu "sirena za vazdušni napad".

Grupa ubrzo posle Dikinsonovog dolaska objavljuje album "The Number of the Beast" koji je dospeo na prvo mesto britanske top-liste. Posle toga su krenuli na svetsku turneju, ali su u Americi imali problema zbog protesta nekoliko verskih zajednica koje su tvrdile da su njihove pesme satanističke. Neki Amerikanci su tada javno spaljivali ploče "Ajron mejdena".

Taj deo karijere benda završio se polovinom osamdesetih kada su održali jednu od najboljih turneja predstavljajući album "Powerslave".

Tokom 13 meseci grupa je odsvirala 220 koncerata. Kada se turneja završila članovi benda su bili toliko fizički iscrpljeni da su svi uzeli šest meseci odmora.

Naredni period rada "Ajron mejdena" počinje 1986. sa albumom "Somwhere in Time". Ploča je donela određene novine u zvuku i u izvođenju pesama, a "Somwhere in Time" prvi je album benda koji nije imao koncept prethodnih ploča.

Početkom devedesetih Brus Dikinson započinje solo karijeru mada nije napuštao grupu i već albumom "No Power for the Dying" "Ajron mejden" vraća se prepoznatljivom stilu iz najboljih dana.

Posle nekoliko projekata Dikinson 1993. ipak napušta bend, a grupi se pridružio novi pevač Blejz Bejli, koji je prvi nastup sa "Mejdenom" imao na legendarnom koncertu u Jerusalimu 28. septembra 1995.

Bejli je četiri godine kasnije završio saradnju sa "Ajron mejdenom", a Brus Dikinson se sa gitaristom Adrijanom Smitom vratio u bend što je izazvalo oduševljenje fanova grupe.

Koliko je povratak Dikinsona bio značajan govori i činjenica da je album "The brave new World " skoro trostruko bolje prošao na tržištu nego prethodni diskovi britanske grupe.

Sa novom pločom, i, kako su govorili Stiv Haris i Brus Dikinson, novim elanom, krenuli su na svetsku turneju. Odsvirali su 80 koncerata, a najznačajniji je bio u Brazilu na Rok Rio festivalu gde su nastupili pred oko 250.000 posetilaca.

Posle diska "Dance of Death", koji je imao komercijalni uspeh, grupa je krajem prošle godine objavila album "A matter of Life and Death". U pesmama dominiraju ratne i religiozne teme, a kritičari kažu da ploča nije komercijalna i da je očigledno da su je Haris, Dikinson i ekipa radili za svoju dušu.

Vladimir Đurđić

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.