Lepotica s dušom

Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepotica s dušom

Neko će novo leto dočekati na pesku kakve egzotične obale, neko na vrhu Alpa, a nekom će razmeđe dve godine biti lepše uz dodir "tople slovenske duše": Moskva je grad koji neizostavno izaziva emocije posetilaca. S pravom kažu da je to grad s dušom, s predusretljivim ljudima i istorijom na svakom koraku. Prvi put se spominje 1147. godine. Grad je osnovao suzdaljski knez Jurij Dolgorukij.
Brzom razvoju Moskve doprineo je povoljan geografski položaj na raskrsnici najvažnijih trgovinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << puteva, između Oke i Volge, na obali reke Moskve. To je jedna od najlepših prestonica sveta čiji izgled se formirao stolećima. Ponos grada svakako čine arhitektonski kompleks Kremlja, veličanstvene kupole Saborne crkve Vasilija Blaženog, obnovljeni Hram Hrista Spasa, Novodevičji, Sveto-Danilov, Donski manastiri, dvorci i parkovi Kolomenskoje, Kuskovo, Ostankino...

Kremlj je utvrđenje okruženo širokim crvenim zidom na kom se nalazi 20 kula. Kompleks se sastoji od svetlećih, pozlaćenih crkava i palata, muzeja i rezidencija, sabornih holova i raznih kulturno-istorijskih spomenika. Tron Ivana Groznog nalazi se u jednoj od katedrala, a takođe i mnogih drugih vladara.

Moskva ima više od 70 pozorišta. Najpoznatiji je Boljšoj teatar. Ovo pozorište, u kome se izvode čuvene ruske predstave i magični balet "Labudovo jezero", datira još od 1824. godine. Po broju publike koju može da primi, spada u najveća pozorišta na svetu.

U gradu se nalaze desetine koncertnih hala, bioskopa, izložbenih prostora. U više od stotinu muzeja izložene su bogate kolekcije slika, grafika i skulptura. Među njima najpoznatiji su Tretjakovskaja galerija slika i Muzej likovne umetnosti. Tretjakovskaja galerija je mesto u kome se nalaze mnoga čuvena tradicionalna dela ruske umetnosti iz vremena pre revolucije; tu je i najveća kolekcija ruskih ikona od 11. do 17. veka. U ovoj galeriji su izložena dela poznatih slikara i vajara iz 18. veka. Ime je dobila po osnivaču Pavelu Tretjakovu, kolekcionaru, koji je bio darodavac 2.000 umetničkih dela velike vrednosti.

Savremena Moskva je grad kongresa, foruma, festivala, industrijskih izložbi i sajmova. Najpoznatiji događaji su Moskovski međunarodni filmski festival i Međunarodna turistička izložba. Grad može da se pohvali najdužim i najuspešnijim metroom, koji je u iznenađujuće dobrom stanju, dekorisan mermerom, pozlaćenim mozaicima koji sijaju. Ko dođe u Moskvu a ne poseti Veliki cirkus ovog grada i Zoološki vrt, neće steći pravu sliku njoj.

Lepotica evropskog istoka, kako je zovu, raširenih ruku čeka svakog namernika. Predstojeći praznici su prava prilika da se vide sve njene znamenitosti.

O. M.

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.