Lepota različitosti

Izvor: Politika, 22.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepota različitosti

Republika Tunis je afrička država koja se na severu i istoku graniči Sredozemnim morem, na zapadu Alžirom, na istoku Libijom. Ovaj prostor je kolevka kartaške civilizacije, a potom i žitnica Rimske imperije. Četrdeset odsto teritorije pokriva pustinja Sahara, dok je ostatak veoma plodna zemlja. Smenjuje se sedam klimatskih zona, od planinskih, gde se dnevna temperatura zimi kreće oko nule, do pustinjskih predela, gde temperature leti dostižu 50. podeljak.

Najvažniji prirodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << resursi su nafta, fosfati, rude gvožđa, olova, cinka, so i obradiva zemljišta.

Većinu stanovništva čine muslimani (98 odsto), ostalo su hrišćani. Tunis je jedna od najrazvijenijih turističkih zemalja u kojoj se gradi mnogo ugostiteljskih kompleksa. Vlada omogućava lako dolaženje do kredita privatnim preduzetnicima koji žele da ulažu u turističke poslove. Tunišani su gostoljubivi domaćini, a cene su pristupačne.

Tunis

Tunis je glavni grad, smešten na jezeru Tunis i povezan sa zalivom. Izrastao je u jedan od najvećih i najbogatijih gradova islamskog sveta. Ima 700 istorijskih građevina, uključujući palate, džamije, mauzoleje, medrese i fontane koje datiraju još od perioda Almohada i Hafsida.

Hamamet

Nalazi se na 64 kilometra od glavnog grada Tunisa i nosi ime po hamamima (kupatilima) napravljenim na toplim izvorima. Nekada je to bilo malo mesto, a danas je poznata destinacija za porodične i starije turiste iz svih krajeva Evrope. U centru grada se nalazi tvrđava Medina, koju su u 13. veku sagradili Arapi. U njoj je orijentalna pijaca, šetalište sa tepisima, bakarnim ornamentima, nakitom, tradicionalnim posuđem i proizvodima od kože. Hamamet ima 10 kilometara obale, peščane plaže, mnogo hotela, restorana i prodavnica.

Jasmin Hamamet je mirno hotelsko naselje novijeg datuma bez zabavnih i kulturnih sadržaja, idealno za odmor parova sa decom ili starije ljude. I ovde se nalazi dugačka peščana plaža, brojni hoteli i restorani.

Sus

Sus se nalazi 140 kilometara južno od glavnog grada Tunisa, na mestu starog feničanskog grada Hadrumeta. Danas je to najveći turistički centar u Tunisu u koji dolaze i Evropljani i Tunišani, pre svega zbog predivne obale i gostoprimstva. Kao jedan od najvećih gradova, ima puno prodavnica, tržnih centara, restorana domaće i zapadne kuhinje, kafića, noćnih klubova, poznati kazino, veliki akva-park. Gradom dominira tvrđava Medina, sa kulama iz 13. veka, sa malim uskim ulicama i takozvanim sukovima – trgovačkim ulicama punim ćilima, porcelana, tradicionalnih nošnji, izloga, mirisa, začina.

Port el Kantaui

Nalazi se na 10 kilometara od centra grada Susa. To je mesto novijeg datuma, planski građeno. Sa Susom ga povezuje lokalni Nodi voz. Sama reč port ukazuje na luku, i to najluksuzniju u Tunisu. Tu ima jahti, velikih i malih brodova, čamaca, gusarskih jedrenjaka, mini-podmornica, sa mogućnošću izleta, pecanja, posmatranja delfina ili ronjenja. Najbolji apartmani, restorani i kafići nalaze se ovde okruženi bujnom vegetacijom. Centar kompleksa je popločan kaldrmom.

Duga peščana plaža se pruža duž cele turističke zone uz mogućnost bavljenja raznim sportskim aktivnostima, ima i dva golf terena, moguć je biciklizam na četvorosedu, jahanje konja i „vožnja” na kamili po plaži.

Đerba

Ostrvo Đerba se nalazi na jugoistoku Tunisa u Gabeskom zalivu, poznatijem kao Mali Sint. Kroz vreme je nosilo razna imena – dragulj između mora i neba, Polinezija Mediterana, ostrvo zaljubljenih. Širina ostrva je 27 kilometara, a dužina 26 kilometara. Južni deo je povezan sa kopnom, kod mesta El Kantara, gde je i pre dva milenijuma bio rimski most. Nema uzvišenja i ima dobro razvijenu putnu mrežu, tako da se lako može stići do istorijskih znamenitosti, pre svega Humt Suka, administrativnog centra, grada El Meja, luke Ajim ili starog mesta Griba. Na ostrvu ima godišnje više od 340 sunčanih dana, zimi je prosečna temperatura vazduha oko 22 stepena Celzijusa, a kupanje je obezbeđeno jer hoteli zagrevaju vodu u bazenima.

Kartagina

Kartagina je bila antički grad koji se nalazio na severu današnjeg Tunisa. Kolonizovali su ga 814. godine feničanski trgovci iz grada Tira na istoku Mediterana. Grad se zvao Kvart Hadašt, što znači „novi grad”. Kolonija je postala veoma važna trgovačka i pomorska sila i uskoro prostrana država. Na Mediteranu se tada znatno širila i Rimska republika. Serija ratova između Kartagine i Rima poznata je pod nazivom Punski ratovi zbog latinskog naziva za stanovnike Kartagine – Puni. Sinonim za Punske ratove i otpor Rimu je kartaginski vojskovođa Hanibal. Danas se može videti lokalitet i malo ostataka ovog drevnog grada.

Sidi Bu Said

Desetak kilometara od mesta gde se nekada nalazila Kartagina, na jednom uzvišenju, nalazi se elitni deo grada Tunisa Sidi Bu Said.

To je ujedno i marina za brodove i jahte. Mesto je poznato po svetioniku i predsedničkoj palati. Do vrha se stiže strmim stepenicama. Sve zgrade, kuće, kafane i zidovi okrečeni su u belo. Vrata i prozori su azurno plavi. Mesto obiluje zelenilom, a preovladava biljka bugenvilija čiji je cvet ružičaste boje, a ime je dobila po francuskom moreplovcu koji ju je doneo iz Južne Amerike. Zanimljivo je da su sva vrata ovih zgrada zatvorena i da se ne može ući unutra.

El Džem je najveći amfiteatar u Africi. Nekada su se ovde antički gladijatori borili sa lavovima, a danas se održavaju pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerti i sportski spektakli.

U Tozeru se nalazi muzej iz hiljadu i jedne noći i Alibabina pećina.

Keruanje poznat po džamiji, hodočasnicima, biznisu i tepisima.

Izleti

Za turiste se organizuju razni primamljivi izleti, a provod zavisi od mogućnosti: vožnja piratskim brodom, jednodnevni izlet u Saharu. Boravak u Sahari je verovatno najatraktivniji. Vožnja džipovima Kromvelovim putem koji je još u dobrom stanju i dolinom u kojoj je sniman film „Rat zvezda”. Kuriozitet je što na većini mesta u Sahari funkcioniše mobilni telefon. Ovde ćete videti najrazličitije vrste kaktusa, a plod sličan smokvi i jarkoljubičaste boje, izuzetnog ukusa ofarbaće vam i prste i jezik, ali voda pere sve. U Sahari ćete pronaći sjajne primerke „pustinjskih ruža” (kristalizovana i okamenjena so) koje meštani prodaju kao suvenir, azurne bazenčiće u kojima se „proizvodi” so i osetiti temperaturu višu od 50 stepeni Celzijusa i pustinjski vreo vetar. Neobično je da usred pustinje možete da nađete čoveka koji tu nešto radi. Ako ste raspoloženi, možete krstariti na kamili. Savet: na izlet u Saharu nosite zatvorenu obuću i veoma laganu odeću svetlih boja koja će vam prekrivati veći deo tela.

Kulinarstvo

Kuhinja se bazira na povrću, ovčjem i goveđem mesu (u nekim regijama se koristi i meso od kamile), ribi i testeninama. Nacionalno jelo je kus-kus sa mesom (ovčetina i riba) i povrćem i prilično je pikantno.

Brik su palačinke punjene jajetom ili raznim slanim nadevima, pečene u vrućem ulju. Hrana se uglavnom priprema na maslinovom ulju. Porcije su obilne i od gosta se očekuje da sve pojede, a da posle sve to zalije tuniskim pivom (koje je nešto blaže, ali u svim restoranima možete pronaći sve vrste svetskih piva), ili vinom iz raznih regiona, koja su veoma kvalitetna.

Pre jela se grickaju pistaći, prženi i slani badem, slani štapići, zelene i crvene masline, kao i ljuti pire od paprike sa maslinovim uljem.

Služi se rakija od smokava i rakija od urmi.

Kolači se prave od meda sa sušenim voćem, urmama i lešnikom.

U svim hotelima gde borave turisti iz naše zemlje kuhinja je internacionalna, na bazi švedskog stola. Voda se obavezno kupuje.

Valuta

Tuniski novac je tuniski dinar. Sitan novac se zove milim. Jedan tuniski dinar vredi oko 0,75 evra. Kreditne kartice master kard, amerikan ekspres, dajners klub i viza mogu da se koriste skoro svuda. Automata za podizanje novca ima u skoro svakom gradu. Novac treba menjati u bankama i hotelima. Vodite računa da potrošite sve tuniske dinare kad se vraćate, jer ne smete da iznosite valutu iz zemlje; možete da ih zamenite, na primer za evre.

Savet vodiča

Najjeftinija kupovina je u medinama u kojima se, pored suvenira, mogu nabaviti i odevni predmeti i predmeti od kože, obuća, nakit, začini, proizvodi od kovanog gvožđa, grnčarija, nargile i tepisi. Obavezno se treba cenkati i voditi računa da vas ne prevare. Posebnu pažnju treba da obrate plavuše, pošto se smatra srećom dodirnuti plavu kosu! Kupovina u buticima je znatno skuplja i tu nema cenkanja. Tunišani govore mnoge jezike. I dalje ćete dobro proći ako saznaju da ste iz bivše Jugoslavije i, naravno, znaju za Tita. Odmah krenu da, kao, pričaju na srpskom jeziku. Engleski i francuski skoro svi znaju, a u novije vreme govore i ruski, italijanski i nemački. Ako želite da ih fotografišete ili snimate, obavezno ih pitajte.

Naši turisti najčešće borave u hotelima sa tri ili tri plus zvezdice. Treba znati i to da vas smeštaju u sobe koje ste tražili, ali vi ne možete da određujete koje. Ako se desi da hotel koji ste uplatili iz nekih razloga nije dostupan, odvešće vas u neki drugi sa isto zvezdica, ili rang više. To ne određuje turistička agencija preko koje ste uplatili aranžman nego hotelijeri na licu mesta, ali sigurno neće biti razloga za nezadovoljstvo. Ovo je zemlja koju ćete svaki put otkrivati, doživljavati, odmoriti se i uživati u njoj, a ponešto i naučiti.

Dragica Bajić

[objavljeno: 23/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.