Lektira po novom programu

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lektira po novom programu

Inoviranje nastavnog programa srpskog jezika u osnovnoj školi počelo pre šest godina. Dela nekih pisaca, nekada obavezna lektira, sada više nisu njen deo. Sadašnji učenici sedmog razreda prva generacija koja čita lektiru po novom programu.

Pre šest godina počelo je inoviranje nastavnog programa srpskog jezika u osnovnim školama.

Dela nekih pisaca, nekada obavezna lektira, sada više nisu njen deo. U nekim slučajevima jedan naslov zamenjen je drugim delom istog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << autora. Sadašnji učenici sedmog razreda prva su generacija koja čita lektiru po novom programu.

Delo Edmonda de Amičisa "Srce", pesma Aleksandra Vuča "Moj otac tramvaj vozi" i "Kadinjača" Slavka Vukosavljevića nisu više u lektiri za peti razred.

"Beli očnjak" Džeka Londona zamenjen je "Zovom divljine", delom istog autora, koje se kao dopunska lektira obrađuje u šestom razredu. "Družinu sinji galeb" Toneta Seliškara, "Na brazdi" Elina Pelina i "Ruke domovine" Vesne Parun više ne čitaju učenici šestog razreda, dok je pesma Alekse Šantića "O klasje moje" zamenjena pesmom "Moja otadžbina".

Zmajeva pesma "Kaži mi kaži" i "Hajduk Stanko" Janka Veselinovića neće se obrađivati u sedmom razredu. Pripovetka Antonija Isakoviča "Kašika" deo je dopunskog izbora.

"Potrudili smo se da izbegnemo veštačku podelu na domaću i školsku lektiru. To smo zamenili žanrovskom podelom na liriku, epiku i dramu. Tome smo pridodali dopunska dela, i naravno uz njih smo dali i naučno-popularne i informativne tekstove", rekao je Ljubiša Jovanović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i znanja.

Nastavnik ima pravo da iz dopunskog programa izabere od 3 do 5 dela, kao i slobodu da sa đacima napravi izbor. Estetski kriterijum je osnovni.

"Rukovodili smo se i uzrastom dece i njihovim preokupacijama i zahtevom modernih vremena, mada naš program u ovom trenutku ima dosta kritičara, osporavaju njegov obim, nekompatibilnost sa savremenim evropskim i svetskim programima, kao i da ima proširenu nacionalnu notu, što ne stoji", rekao je Jovanović.

U javnosti se pominjalo da će se "Hari Poter" i "Gospodar prstenova" naći u nastavnom programu. To se nije desilo, a akcenat je i dalje na domaćim piscima, mada bi možda bilo dobro uvrstiti i mlade autore. Gledanje filma ili čitanje prepričanog dela, umesto čitanja originala, čine se problemom koji će biti teže savladati.

Bez obzira na internet i ritam novog vremena bilo bi dragoceno da se profesor izbori za to da učenik pročita kompletno delo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.