Lekovito bilje leči i novčanik

Izvor: RTS, 27.Sep.2012, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovito bilje leči i novčanik

U Srbiji se lekovito bilje gaji na malim površinama, donosi pristojnu zaradu i osim što je zdravo, mnogima bi moglo da oporave i novčanik, jer se sve više traži na domaćem i na stranom tržištu.

Narod veruje da za svaku boljku postoji biljka koja je leči. Zato se ispiramo kamilicom ili pijemo čaj od nane. Majčina dušica dobra je kao začin, a neven je "na lice da ga priviješ". A, može da bude lekovit i kada je posao u pitanju.

Kako objašnjava Saša Stanimirović, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uzgajivač lekovitog bilja, od nevena koji je posejao na deset ari dobija zaradu od 40 do 100 hiljada dinara.

"To je porodični posao, ne zahteva mnogo ulaganja, seme je jeftino, biljka je otporna na sušu i bolesti", ističe Stanimirović. 

Proizvodnju lekovitog bilja Stanimirović za sada vidi samo kao dopunski posao, za koji se odlučio nakon predavanja stručnjaka sa Instituta "Josif Pančić".

Prema rečima Nikice Marinković, iz nemačke organizacije GIZ, danas se u Srbiji retko ulaže u edukaciju.

"Finansirali smo studijska putovanja po Srbiji gde su zainteresovani mogli da upoznaju na licu mesta proizvođače i da nešto novo i nauče", ističe Marković.

Za samo godinu dana, višestruko su povećane površine na kojima se bilje gaji. Uz to, lekovito bilje je u poljoprivrednoj školi uvedeno kao izborni predmet, koji sluša 60 đaka.

Dragomir Zlatanović, direktor Poljoprivredne škole u Negotinu, kaže da bi bio veliki uspeh za školu, ako bar 10 ili 20 odsto učenika odluči da se bavi proizvodnjom lekovitog bilja.

"To znači da smo uspeli da ih ubedimo da je to korisno, da od toga mogu da imaju materijalnu dobit za svoju egzistenciju", dodaje Zlatanović.

Lekovito, aromatično i začinsko bilje donosi pristojnu zaradu, ali se u Srbiji, za sada, malo ljudi bavi ovom proizvodnjom. Možda bi u budućnosti to moglo da se promeni, jer je ovo bilje otpornije na sušu od drugih kultura, a stručnjaci za naredni period najavljuju vreme slično ovogodišnjem.

"Dovoljno je da se neko prošeta tim livadama i da vidi koje biljke uspevaju", kaže Vladica Gavrilović iz Poljoprivredne stručne službe u Negotinu. Kod nas uspeva divlja nana, kantarion, majčina dušica, a kamilica nešto manje, zbog kiselijeg zemljišta.

Računica pokazuje da je gajenje lekovitog bilja tri puta isplativije od povrtarstva, a čak i do sedam puta od ratarstva. Za ozbiljnu proizvodnju potrebna je sušara.

Kako objašnjava uzgajivač lekovitog bilja Saša Ranković, od dva i po hektara različitog bilja prvi otkos se prirodno osuši, a problem nastaje kada drugi otkos ne može da se suši, zato je i bitna sušara.

"Da nema sušare izgubio bih jedan otkos, a da ne pričam o trećem, koji je polovičan, ali sušenje je obavezno", dodaje Ranković.

U narednih desetak dana, u Negotin bi trebalo da stigne i destilator, koji će proizvođačima omogućiti da osim suvog bilja, proizvode i eterična ulja, koja su još skuplja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.