Lekovi za obelele od HIV-a u privatnim apotekama

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi za obelele od HIV-a u privatnim apotekama

Nestašica lekova za pacijente zaražene HIV-om premošćena, pošto su lekove nabavile pojedine privatne apoteke, koje imaju potpisan ugovor sa RFZO. Privatne apoteke ne moraju da nabavljaju lekove putem tendera, pa je iskorišćena ta mogućnost da se premosti nestašica.

Problem nestašice lekova za pacijente zaražene HIV-om premošćen je tako što su lekove nabavile pojedine privatne apoteke koje su sklopile ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Načelnik Odeljenja za HIV Klinike za infektivne i tropske bolesti prof. dr Đorđe Jeftović rekao je Tanjugu da su sve zalihe ovih lekova koje je imala apoteka "Klinički centar" Apotekarske ustanove Beograd potrošene u petak.

"Dok lekovi ne stignu u ovu apoteku, problem smo premostili tako što pacijente upućujemo da podižu lekove u privatnim apotekama koje imaju potpisan ugovor sa RFZO", naglasio je Jeftović.

On je rekao i da privatne apoteke ne moraju da nabavljaju lekove putem tendera, pa je iskorišćena ta mogućnost da se premosti nestašica ovih medikamenata.

Jeftović je rekao da će pacijenti u privatnim apotekama nabavljati terapiju, dok lekovi ne stignu u apoteku "Klinički centar".

Direktorka Apoteke Beograd rekla je ranije Tanjugu da će prioritet ove ustanove u narednih nekoliko dana biti nabavka lekova za zaražene HIV-om, kao i citostatici.

Simićeva je navela da će ponude hitne javne nabavke za ostale deficitarne lekove biti otvorene 22. maja, a da će postupak biti završen 24 i 25 maja.

"Prioritet će imati medikamenti za zaražene HIV-om i citostatici. Već naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak, i oni će se naći u apotekama", naglasila je Simić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Apoteke i dalje bez određenih vrsta lekova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2013, 16:11

U državnim apotekama nema pojedinih lekova i njih pacijenti mogu podići na recept samo u privatnim, koje su potpisale ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, kažu u tom fondu. Insulin je konačno stigao u državne apoteke, dok u nekim domovima zdravlja muku muče sa vakcinama protiv...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.