Lekovi na crno

Izvor: B92, 30.Jan.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi "na crno"

Beograd -- Novinski i elektronski oglasi prepuni su ponude lekova kojih nema u zvaničnoj ponudi, a trguje se i na komad, pišu "Novosti".

Sve što od lekova nema u apoteci može da se nabavi preko oglasa u novinama ili na internetu! Vijagre, preparati za jačanje imuniteta, lekovi za pluća, srce, metabolizam, pa čak i citostatici - samo su deo palete medikamenata koji se prodaju na crno.

Dok za mnoge građane ovo tržište predstavlja jedinu nadu u ozdravljenje, jer željene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekove ne mogu da kupe legalno u apotekama, oglasi često kriju i opasnost. Od dobro odrađenih falsifikata, koji nemaju nikakvo dejstvo, pa do smrtonosnih preparata, ako se ne upotrebljavaju kako treba.

"Ovaj način kupovine lekova najveći je rizik i kod nas je to strogo zabranjeno," kaže za "Novosti" Aleksandar Tucović, portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. "Zna se gde je mesto za prodaju lekova, a to je samo i jedino apoteka. Polazimo od toga da je svaki taj medikament u apoteci pod kontrolom i prošao je sve provere kvaliteta i bezbednosti u Agenciji. U cilju borbe protiv falsifikovanih lekova uključene su i inspekcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede." Da nije lako stati na put slobodnim trgovcima lekova govori i činjenica da su mali oglasi na internetu prepuni ponuda. Tako, lek za potenciju ”cijalis” jedan je od najčešćih u ponudi, pišu "Novosti". Njegova cena se kreće od 1.300 dinara, pa do 20 evra. Prodaju ga i na komad. Tu su i pojedini lekovi za navodno lečenje raka ili ”prevencije” HIV. Oni koštaju i do 4.000 evra.

Vodeća zemlja u proizvodnji falsifikovanih lekova je Indija, a za njom slede Kina i Pakistan. I dok bogate zemlje najviše kupuju vijagru, antibiotike ili hormone, siromašnima se nude lekovi protiv HIV i tuberkuloze.

"Kada posumnja u kvalitet i ispravnost, inspekcija obavezno uzorkuje lekove iz prometa," objašnjava Tucović. "Kontrola medikamenata na tržištu koju obavljaju zdravstveni stručnjaci od neprocenjivog je značaja. Naravno, najbitniji su građani, koji bi trebalo da obrate pažnju na to što kupuju i da izbegavaju nabavku lekova preko oglasa. Svaka sumnja treba da bude prijavljena."

I nisu samo oglasi mesto gde se prodaju lekovi na crno. Njih ima i ispod tezgi na pijacama. U oba slučaja, medikamenti se nabavljaju iz inostranstva ili ih prodaju građani kojima je ostala koja kutija ”viška”. Trguje se čak i sa lekovima čije su kutije otvarane, pa je preostalo nekoliko tableta ili kapsula.

Stručnjaci smatraju da su po zdravlje najopasniji oni preparati koji se koriste za potenciju i mršavljenje. prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, oko 50 odsto ilegalnih lekova je falsifikat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.