Lekarsko društvo: Gde je 30 mil. €?

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekarsko društvo: Gde je 30 mil. €?

Beograd -- Srpsko lekarsko društvo optužuje Lekarsku komoru za nezakonito raspolaganje preko 30 miliona evra od lekarskih članarina.

Srpsko lekarsko društvo zahteva od države Srbije da hitno proveri gde je 30 miliona evra koji su se od lekarskih članarina, kako tvrde, slili u Lekarsku komoru Srbije poslednjih sedam godina. Srpsko lekarsko društvo optužuje rukovodstvo Lekarske komore Srbije za protivzakonite radnje, korupciju i finansijske malverzacije.

Svakog meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od primanja lekara zaposlenih u državnoj službi odbija se 0,8 posto za Lekarsku komoru, a lekarima zaposlenim u privatnom sektoru oduzima se 1,6 odsto od plate, pa se u kasu Lekarske komore Srbije, prema tvrdnji Srpskog lekarskog društva, mesečno sliva oko 350.000 evra. U ime 25.000 svojih članova, predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović zahteva hitnu proveru gde je taj novac.

“Po našim računicama u Komoru se slilo najmanje 25 do 30, a možda i viie miliona evra. Oni od samog početka neumereno putuju po svetu. Mi imamo informacije da su oni praktički skoro sve potrošili i da troše tekući pristižući novac”, tvrdi Čolović.

Iz Srpskog lekarskog društva Komoru optužuju i da se protivzakonito bavi edukacijom lekara, što je, po njima, sukob interesa jer je zadužena za licenciranje. Uz to, Komora edukaciju obavlja preko privatnog udruženja građana Medikal advanst prodžekt (Medical advanced project).

“Imamo saznanja da je direktorka Komore u upravi tog, i da su još neki rukovodioci iz uprave Komore u upravi tog privatnog udruženja. I sada gledajte, oni to registruju kao da taj Medikal advanst prodžekt vrši edukaciju, a za edukaciju realno njima plaća Komora, a onda oni plaćaju direktorki, rukovodiocima Komore i njihovim činovnicima”, kaže Čolović.

Iz Srpskog lekarskog društva tvrde i da je Tanja Radosavljević suprotno Statutu Komore sebi odredila novčanu naknadu, kao i naknade za predstavnike upravnog i nadzornog odbora što smatraju korupcijom. Direktorka Lekarske komore Tatjana Radosavljević optužbe Srpskog lekarskog društva tumači kao rezultat ljubomore. Tvrdi da se na račune Komore nije slila ni trećina pomenutog novca i da je to lako utvrditi

“Srpsko lekarsko društvo, koje očito nema u 21. veku određeni identitet, takođe ima i svoju članarinu, upravlja legatima, izdaje ih za novac, a ti legati pripadaju zapravo lekarstvu čitave Srbije. Isto tako jako skupo naplaćuje akreditaciju, odnosno odvijanje programa kontinuirane medicinske edukacije. Neko treba i gospodu iz Srpskog lekarskog društva da pita na koji način se troši njihov novac”, kaže Radosavljevićeva.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da je Lekarska komora Srbije poseban pravni subjekat i da Ministarstvo nema ingerencije nad ovom institucijom.

“Za slučaj nekakvih finansijskih eventualno nepravilnosti u radu, potrebno je da određene institucije, ali koje ne pripadaju Ministarstvu zdravlja, urade svoj deo posla, i da se to prosto dokumentuje ako tako nešto postoji i da se preduzmu odgovarajuće mere”, poručuje ministarka.

Iz Srpskog lekarskog društva zahtevaju da državni organi najzad reaguju i da se hitno oformi specijalna državna komisija koja će ispitati poslovanje Lekarske komore Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.