Lekarske sankcije

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekarske sankcije

Pismo jednog italijanskog doktora da naši lekari, onkolozi, zato što Mladić i Karadžić još ne sede u Hagu, nemaju pravo da budu domaćini naredne Evropske škole za onkologiju i da razmene iskustva sa stranim kolegama upadljivo podseća na dobro znanu retoriku činovnika sa zapada iz doba sankcija kada je politika svetskih moćnika, ciljajući jedan režim, uglavnom pogađala obične ljude.
Bilo je to vreme kada nije smeo da se dostavi kiseonik za rad inkubatora koji bi banjalučkim bebama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << spasao život. Nijedna od 13 nesrećnih beba više nije živa. Vreme kada naš narod nije imao pravo da napravi vakcinu protiv gripa, jer je u doba sankcija prekinuta saradnja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, pa su nam bili uskraćeni sojevi virusa za vakcine. Ipak, u ženskoj torbici prošvercovani su iz Bukurešta sojevi od kojih se prave vakcine, pa su vakcine napravljene, a naši građani ipak su te jeseni bili vakcinisani.

Da li je sada opet kao oružje izabran napad na najosetljivije, na obolele od raka, odnosno na lekare kao njihove zastupnike? Kakve oni veze imaju sa najtraženijim haškim optuženicima?

Zašto italijanskim bankama u Beogradu i Srbiji, "Benetonu" ili ostalim italijanskim firmama, koje su zakupile najekskluzivnije lokacije i ovde prodaju svoje proizvode, nije palo na pamet da svoj posao – bankarstva ili trgovine – uslove činjenicom da li su haški optuženici još na slobodi. Ljudi samo rade svoj posao. Zašto onda nekome smeta što su i naši lekari hteli samo rade svoj posao, da čuju šta je novo u lečenju obolelih žena od raka dojke i grlića materice i da svojim novostečenim znanjem pomognu onim nesrećnicama koje nemaju ama baš nikakve veze sa Mladićem i Karadžićem. Lekarima je posao da leče bolesne, a ne da jure odbegle generale.

Kako je jednom lekaru iz malenog italijanskog grada Pavije, dr Albertu Kosti, i još manje klinike u kojoj je on samo šef odeljenja za rak dojke, onda ipak palo na pamet da srpskim kolegama elektronskom poštom pošalje obaveštenje koje znači samo politizaciju struke i necivilizacijski potez, a sve to samo nekoliko meseci pošto je vlada njegove zemlje odlučila da olakša odobravanje viza određenim kategorijama stanovništva.

Ministar zdravlja u ostavci, profesor dr Tomica Milosavljević dobro je primetio, a sve neverujući, da se tako nešto događa, da bi ovde mogla biti reč o lobiranju. Naravno, neprincipijelnom po nas,

a ko zna kakav je interes imao onaj doktor koji je smislio ovu ucenu. Pri tome, treba znati da je ta Evropska škola onkologije samo mali deo velikog udruženja, a, s druge strane, podršku smo dobili od Svetske zdravstvene organizacije ukazivanjem poverenja da baš u Beogradu narednog septembra bude održano Regionalno zasedanje SZO uz učešće čak 54 strane delegacije.

Olivera Popović

[objavljeno: 12/10/2006]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.