Lekari upozoravaju: Duvan slama srce, pod velikim rizikom i pasivni pušači

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari upozoravaju: Duvan slama srce, pod velikim rizikom i pasivni pušači

Bolesti srca i krvnih sudova čine vodeći uzrok umiranja u Srbiji

Duvan je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti odmah iza povisenog krvnog pritiska, a 17 odsto smrtnih slučajeava usled ovih bolesti nastaje od upotrebe duvana i izlozenosti duvanskom dimu, rečeno je danas na skupu povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvana koji se ove godine obeležava pod sloganom "Duvan slama srce''

Pročitajte i: 

, a prema podacima Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od tih obolenja godišnje umre oko 52.000 osoba.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović naglasio je da je preventiva od najranijeg uzrasta veoma važna kako bi se prevenirale brojne bolesti koje izaziva pušenje.

On je ukazao da su osim pušača u velikom riziku i nepušači koji su izloženi duvanskom dimu koji teške posledice posebno ostavlja na decu.

- Zato je važna prevencija i svaki dinar uložen u prevenciju znači jedan evro uštede u lečenju - kazao je Mahmutović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.