Lekari u Kikindi koriste aparate stare tri decenije

Izvor: Blic, 28.Jan.2013, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari u Kikindi koriste aparate stare tri decenije

Opštoj bolnici u Kikindi nedostaje nekoliko modernih medicinskih aparata za kvalitetnu dijagnostiku jer su postojeći stari i po 30 godina. CT aparat ne radi već mesec dana, a neophodni su i digitalni rendgen, ultrazvučni aparati i hirurški nož.

- Nažalost, nećemo moći da nabavimo novi CT, već ćemo morati da popravimo stari. Potrebni su nam i respiratori za intezivnu negu i kardiološku jedinicu, sanitetsko vozilo za transport pacijenata, novi kreveti, posebno za Odeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << intezivne nege - naglašava dr Milan Mitrić, v.d. direktora Opšte bolnice.

- Porođajna sala bila je u veoma lošem stanju, ali pokušavamo da sopstvenim sredstvima popravimo sve što još može da se koristi. Stare i dotrajale porođajne stolove reparirali smo posle 30 godina, a salu adaptiramo. Voleli bismo, naravno, da možemo da kupimo nove stolove, ali zasad nemamo novca. Ove godine sukcesivno ćemo kupovati aparate, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti - kaže dr Mitrić.

- Za četiri operacione sale potrebni su novi operacioni stolovi. Jedan je nabavljen u proleće prošle godine, a isporuka drugog se očekuje ovih dana, tako da će polovina operacionog bloka biti u boljem stanju. Inače, operacioni stolovi su najskuplji deo opereme za hirurško odeljenje.

Bolnica duguje za lekove, sanitetski materijal i energente oko 270 miliona dinara, ali će i ove godine veliku finansijsku pomoć dobiti od opštine Kikinda, iako finansiranje Opšte bolnice nije u nadležnosti lokalne samouprave.

- Opština već 20 godina pomaže bolnicu i da toga nije, ne znam kako bi ta ustanova funkcionisala. Ove godine u budžetu opštine za bolnicu je opredeljeno 15 miliona dinara, kao i još 10 miliona iz budžetu Direkcije za izgradnju grada - ističe dr Mitrić.

- Prioritet je nabavka opreme, a novcem od opštine planiramo da adaptiramo Infektivno odeljenje, koje se nalazi u najstarijoj zgradi bolničkog kruga, kao i da poboljšamo energetsku efikasnost postavljanjem solarnih kolektora. Nadam se da ćemo moći da popravimo i deo dotrajalog toplovoda - ističe dr Milan Mitrić.

Pacijenti napokon imaju posteljine

Donedavno je bolnici nedostajala i posteljina, pa je doktor Mitrić pre nekoliko meseci, kao odbornik u SO, tražio pomoć kako pacijenti ne bi morali od kuće da donose čaršave i jastuke. Nakon tog apela privatno preduzeže „Šole“ uplatilo je 500.000 dinara, pa je kupljena posteljina za sva odeljenja, vlasnik Trgovinske kuće „Angropromet“ Rudolf Valter donirao je 200 jastuka. Pre nekoliko dana, 30 kompleta posteljine za Porođajno odeljenje poklonila je firma „Tekstil“ iz Jagodine, koja u Kikindi ima svoju prodavnicu.

Povezane vesti: Slomio kuk kada su ga odveli na rendgen Turci žele da grade kliniku u Beogradu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.