Lekari preporučuju mediteransku ishranu

Izvor: RTS, 14.Avg.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari preporučuju mediteransku ishranu

Tokom letnjih meseci, lekari i nutricionisti preporučuju umerenu ishranu i fizičku aktivnost. Poželjna je mediteranska ishrana.
Namirnice poput voća, povrća i ribe lekari preporučuju svakodnevno, bez obzira na godišnje doba. Prema slučajnom uzorku, upravo tako se hrane i Vranjanci. Mada, u jutarnjim satima najposećenije su pekare ili picerije.

Od zdravog doručka sve počinje, jer u organizam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << treba uneti dovoljno energije, kažu lekari. Sveže namirnice, pravilno raspoređeni obroci, redovno unošenje tečnosti.
"Uzimanje dobrih masnoća koje su sadržane u orašastim plodovima pre svega, i jako je važno uravnotežiti sa fizičkom aktivnošću, odnosno potrošiti ono što smo uneli", kaže dr Dragan Pešić iz Centra za prevenciju Doma zdravlja u Vranju.
"Kad jedemo maslinovo ulje, smanjujemo i holesterol i krvni pritisak. A opet ako se koriste ribe, morske koje obiluju omega-3-kiselinama, onda se smanjuje i insulinska rezistencija, povoljan efekat imamo na lipidni status, unosimo vitamin D koji nam je u velikom nedostatku i time rešavamo brojne poremećaje", objašnjava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije.
Doktorka Dimitrijević Srećković preporučuje mediteranski jelovnik, na kojem preovlađuju voće, povrće, žitarice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.