Lekari pod lupom

Izvor: Blic, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari pod lupom

UŽICE - Zbog čestih, uglavnom anonimnih prijava građana i pacijenata da pojedini lekari traže mito, u užičkom zdravstvenom centru su odlučili da sprovedu internu borbu protiv korupcije.

Direktor Zdravstvenog centra, dr Darko Marinković kaže da će ta borba imati medijsku kampanju u kojoj će građanima biti objašnjavano kako da odreaguju kada im neko od lekara zatraži mito, a ostvariće se i bliža saradnja s policijom i pravosuđem. Cilj ove akcije, kako kaže dr Marinković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biće i da se skine ljaga sa lekarske profesije, jer „nisu svi lekari korumpirani". Ideja je, kaže dr Marinković, potekla na lekarskim kolegijumima, da se u užoj saradnji s policijom i pravosuđem eliminiše korupcija iz zdravstvenih ustanova u Zlatiborskom okrugu.

- Pristižu nam anonimne prijave građana da su im pojedini lekari tražili mito, ali mi to ne možemo da proverimo. Nemoguće je konkretno prozvati lekara, jer sa jedne strane imamo anonimnog pacijenta koji kaže „taj doktor mi je tražio novac", a s druge strane doktora koji kaže: „Nisam, pacijent laže". Zato insistiramo kod građana da sve slučajeve prijave policiji - objašnjava dr Darko Marinković.

U cilju sprovođenja antikorupcijskih mera ZC je formirao tim čiji je zadatak da se označe mesta podložna korupciji.

- Ovim ćemo obeležiti osetljiva mesta, a zatim težiti da kroz novu organizaciju rada svedemo na minimum mogućnost korupcije. Pokušaćemo da jedan proces ne zavisi od jednog čoveka, već da u njega bude uključeno više ljudi čime se mogućnost korupcije umanjuje - ističe direktor Zdravstvenog centra Užice.

Kako nam je juče potvrđeno u Okružnom sudu u Užicu, u poslednjih nekoliko godina na klupi za optužene našla su se četvorica lekara prijavljenih da su od pacijenata tražili mito.

Kako nam je juče potvrđeno u Okružnom sudu u Užicu, u poslednjih nekoliko godina na klupi za optužene našla su se četiri lekara, prijavljena da su od pacijenata tražili mito.

Nedavno je Vrhovni sud Srbije potvrdio presudu po kojoj se ginekolozi Jovica Šuljagić i Zoran Maksimović osuđuju na tri meseca zatvora. Utvrđeno je da je Maksimović posle obavljenog porođaja od muža jedne porodilje tražio poklon i dobio 2.000 dinara, da bi nekoliko dana kasnije Šuljagić od iste porodilje takođe tražio novac. Žena je o tome obavestila supruga, koji je kasnije lekaru odneo novčanice koje je obeležila policija. Lekar medicine rada Evrgenije Hošovski osuđen je nepravosnažno na dve godine zatvora jer je od Milorada Simića iz sela Dobrotin kod Bajine Bašte tražio 70 evra kako bi mu dao uput za specijalistički pregled i sačinio dokumentaciju za izlazak pred invalidsku komisiju. Hirurg Vladimir Stojadinović, koji je zatečen kako uzima mito od jednog od pacijenta, presudom Vrhovnog suda osuđen je uslovno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.