Lekari optuženi za smrt devojčice

Izvor: RTS, 22.Apr.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari optuženi za smrt devojčice

Podignuta optužnica protiv četiri osobe odgovorne za smrt trogodišnje Anje Grahovac koja je preminula posle operacije katarakte na privatnoj klinici Perfekta u Zemunu 2007. godine.

Okružno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četvorice odgovornih za smrt trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula posle operacije katarakte na privatnoj klinici "Perfekta" u Zemunu 2007. godine, izjavio je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Majka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preminule Anje, Ivana Grahovac kaže da su njen suprug i ona zadovoljni zbog toga što je podignuta optužnica.

"Za nas sada ide veoma jak udarac. Posle dve godine saznaćemo zašto našeg deteta više nema", rekla je Ivana Grahovac.

Ivana Grahovac je dodala da očekuje da će odgovorni provesti neko vreme u zatvoru.

"Ako su nešto uradili, ipak treba da snose i kaznene posledice, jer i mi nosimo naš krst što našeg deteta više nema", rekla je Ivana.

Otac preminule Anje, Alekandar Grahovac kaže da su njegova supruga i on očekivali da će biti podignuta optužnica.

"Očigledno se nešto desilo što nije u domenu normalnih stvari u medicini. Skoro smo sigurni da je u pitanju anestezija, čak iako nije bio ispravan aparat, to je bila dužnost anesteziologa da proveri", rekao je Aleksandar Grahovac.

Lekari Dejan Milutinović (43), Stanoje Glišić (72) i Božidar Ilić (73) terete se za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, a Milan Vasiljević (75) za pomaganje u izvršenju ovog dela, rekao je Tomo Zorić agenciji Beta.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007, a preminula je 4. juna usled oštećena izazvanih hipoksijom (manjkom kiseonika) pri operaciji.  Prema navodima optužnice, oftalmolog Ilić, vlasnik klinike "Milutinović" i anesteziolog Glišić postupali su očigledno "nesavesno primenjujući nepodobna sredstva i način lečenja".

"Milutinović nije obezbedio prethodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju i pripadajuću bezbednosnu opremu, niti je obezbedio proveru kvaliteta medicinskih gasovakiseonika i azota-suboksida", rekao je Zorić i dodao da je uprkos tome vlasnik "Perfekte" dozvolio operaciju Anje Grahovac.

Kako je utvrđeno, u operaciji je korišćen aparat za anesteziju koji je uvezen ilegalno i bez dokaza o upotrebi, stopi amortizacije i tehničkom stanju "i pored nedozvoljenog curenja u cirkulacionom kolu".

"U toku operacije došlo je do poremećaja snabdevanja mozga pacijenta Anje Grahovac kiseonikom i slabljenja i gubitka pulsa", naveo je Zorić i dodao da Ilić nije reagovao sve dok srce Anje Grahovac nije usporilo rad, a lice pacijenta promenilo boju.

Optužnica navodi da je anesteziolog Glišić "da bi prikrio nezavesno postupanje i da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju" naveo da je najniži nivo oksigencije tokom operacije bio 96 odsto. 

Devojčica, koja je bila u komi, tri sata posle vremena kada je trebalo da se probudi sanitetskim kolima Instituta za majku i dete prevezena je u tu bolnicu gde je dve nedelje kasnije preminula usled komplikacija nastalih zbog nedostatka kiseonika tokom operacije.

Vasiljević se tereti da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti aparata za anesteziju.

Optužnica navodi da su optuženi bili svesni da pacijent može umreti "ali su olako držali da do toga neće doći ili da će to moći sprečiti a bili su svesni da je njihovo delo zabranjeno". 

Zaprećena kazna za teško delo protiv zdravlja ljudi je dve do 12 godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.