Lekari odlažu operacije, stentova ima za hitne slučajeve

Izvor: Večernje novosti, 23.Jul.2013, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari odlažu operacije, stentova ima za hitne slučajeve

BEOGRAD - U mnogim klinikama u Srbiji zalihe stentova su pri kraju, lekari odlažu operacije, a ovog ugradnomg materijala ima samo za hitne slučajeve.Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljko Ristić rekao je Tanjugu da u Klinici za kardiologiju KCS ove intervencije nisu prestali da rade, ali da su one svedene na minimum i da imaju ugradnog materijala samo za hitne slučajeve - pacijente koji sa imali infarkt srca.On je objašnio da se nabavka ovog materijala sprovodi preko Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << fonda za zdravstveno osiguranje za sve zdravstvene ustanove, a da je KCS, kada su sagledali situaciju, nabavio 180 stentova preko malih tendera, kako ne bi došli u situaciju da potpuno ostanu bez ugradnog materijala."Morali smo da odlažemo intervencije pacijentima koji su u redovnom prijemu, koji su ranije zakazani. Vratili smo 150 pacijenata i pomerili datume za predviđene intervencije. Preostale zalihe stentova koristimo samo za hitne slučajeve", istakao je on.Ristić je dodao da će preko RFZO biti nabavljeno 12.000 stentova za zdravstvene ustanove u Srbiji i da će KCS dobiti 2.800.To je, kako kaže, dovoljna količina za šest meseci, za nesmetano funkcionisanje do kraja godine, jer se u KCS godišnje obavi oko 5.000 ovih intervencija.Ristić je pojasnio da je potrebno, da bi ustanova mogla da radi normalno ove intervencije, da na lageru stalno ima oko 200 stentova."To je kao sa cipelama, morate da imate različite brojeve. Nije dovoljno da na lageru imate desetak- dvadeset stentova, jer pitanje je da li neki od tih stentova može biti upotrebljen. Da bi imali sve kombinacije, dužinu, širinu, potrebno je da na lageru uvek bude oko 200 stentova", naglasio je Ristić.Pomoćnik direktora KC Kragujevac doc. Goran Davidović rekao je Tanjugu da stentova u ovoj zdravstvenoj ustanovi u poslednjih mesec dana ima samo za hitne slučajeve, a da se onima kojima je predviđeno da se uz koronarografiju ugradi i stent, intervencije odlažu.U RFZO naglašavaju da je nabavka stentova u toku, a da se potpisivanje ugovora očekuje početkom sledeće nedelje."Nabavka se obavlja u skladu sa potrebama zdravstvenih ustanova, ali i u skladu sa finansijskim sredstvima RFZO", rekla je Tanjugu portparolka RFZO Sanja Mirosavljević.Da li će osim ove biti još nabavki stentova do kraja godine, prema njenim rečima, zavisiće od potreba zdravstvenih ustanova.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Stentovi samo za hitne slučajeve

Izvor: RTS, 24.Jul.2013, 11:34

Zalihe stentova pri kraju u mnogim klinikama. Operacije se odlažu jer ovog ugradnog materijala ima samo za hitne slučajeve. Čeka se i nabavka sočiva, da bi mogle da se rade operacije katarakte na koje čeka 25.000 ljudi...Isporuku sočiva iščekuju 22 zdravstvena centra u Srbiji, kako bi posle...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.