Lekari i spasioci brinu o sigurnosti posetilaca SRC Petnica

Izvor: RTS, 20.Avg.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari i spasioci brinu o sigurnosti posetilaca SRC "Petnica"

Od juče, dve tragedije - u Makišu se utopila 14-godišnja devojčica a 54-godišnji muškarac preminuo je od infarkta na bazenu Sportskog centra "Čair" u Nišu. Stručnjaci upozoravaju da uvek treba voditi računa o tome kada se, i gde, kupamo, posebno kada su temperature visoke. Bazen u Petnici jedan je od onih koji je mnogo uložio u medicinsku opremu.
SRC "Petnica" kod Valjeva može se pohvaliti dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opremljenom ordinacijom za prvu i hitnu pomoć. Lekarima, anesteziolozima, na raspolaganju je oprema koja je retkost na drugim bazenima.

"Posedujemo po evropskim standardima apsolutno svu neophodnu opremu koju umaju svi veći centri, recimo u Beogradu", kaže dr Milorad Radovanović, "poseduje aerodrom ima ovakvu opremu Kopaonik. Ovde mogu da se pohvalim, uz pomoć uprave i grada omogućili smo AED automatski eksterni defibrilator koji sam vrši dijagnostiku, sam određuje kad treba da propusti električni napon da bi uspostavili srčani ritam. Takođe imamo i aspiraciju koja pomaže kod utopljenika, kod raznih zagušenja."
Dobra organizovanost i opremljenost lekarske i spasilačke službe doprinela je da na bazenima, na sreću, retki hitni slučajevi nisu imali tragičan ishod.
"Imali smo slučajeve davljenja", kaže Radovanović. "Neki su se, nažalost, kasnije iskomplikovali ali odavde u samoj ustanovi svi su pacijenti bili zbrinuti i vraćeni u život."
U uređenje SRC Petnica i obnavljanje opreme, planski je ulagano u proteklih nekoliko godina. Opremanje lekarske ordinacije bilo je među prioritetima, ističe Aleksandar Mijailović, v. d. direktora UFK "Valis", Valjevo:
"U dogovoru, naravno sa lekarskim osobljem i našim doktorima anesteziolozima u poslednje tri, četiri godine smo zaista dosta uložili, videli ste kakvu smo opremu nabavili ovde za naš centar. Pored svega onoga što uređujemo, izuzetno veliku pažnju obratili smo, naravno, i na to."
SRC "Petnica" može poslužiti za primer i u ovom segmentu. Posetiocima je posebno vazno, kada znaju da imaju i dobro opremljenu lekarsku ambulantu da bi se osećali sigurnije i bezbednije.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.