Lekari i osoblje kliničkog centra u Beču odbijaju da prime AstraZeneku; Švedska ignoriše preporuku SZO o Astrazeneki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2021, 14:28

Lekari i osoblje kliničkog centra u Beču odbijaju da prime AstraZeneku; Švedska ignoriše preporuku SZO o Astrazeneki

Lekari i najviše medicinsko osoblje bečkog kliničkog centra AKH protive se da prime AstraZenekinu vakcinu.

Oni su se onlajn peticijom, koju je već potpisalo više od 500 zaposlenih, obratili upravi AKH protestujući da se u toj ustanovi vakcinacija osoblja vrši cepivima AstraZeneka, a ne, kao što je bilo predviđeno Biontek-Fajzer.

Iz uprave AKH ukazuju da je promenjena strategija vakcinacije, zbog problema sa isporukama Biontek-Fajzer.

Medicinsko osoblje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << AKH ističe da cepivo AstraZeneka nije delotvorno kao ono Biontek-Fajzera, jer u idealnom slučaju ima dejstvo od 58 do 82 odsto.

Takođe navode i da je problem što sticanje imuniteta sa AstraZenekom traje 12 nedelja, a kod drugih vakcina tri nedelje.

Švedska će ignorisati preporuku SZO o Astrazeneki

Švedska će ignorisati preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je rekla da je vakcina Astrazeneke dobra i za ljude starije od 65 godina, rekao je danas državni epidemiolog Anders Tegnel.

"Ako biste imali samo tu vakcinu raspoloživu, naravno da biste je davali i ljudima starijim od 65 godina. U Švedskoj, imamo taj luksuz da raspolažemo sa više tipova vakcina, zbog toga smatramo da je razumno ovo što sada radimo - da vakcine grupišemo po različitim grupama", rekao je Tegnel, a preneo Blumberg.

Švedska služba za javno zdravlje je prošle nedelje objavila da Astrazenekina vakcina ne sadrži dovoljno podataka o efikasnosti kod starijeg stanovništva i dodala da će ponovo razmatrati o britanskoj vakcini "kasnije, na proleće".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.