Lekari dve godine bez overenih zdravstvenih knjižica

Izvor: Radio 021, 07.Dec.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari dve godine bez overenih zdravstvenih knjižica

Lekari, tehničari i radnici Doma zdravlja u Ćupriji skoro dve godine nemaju overene zdravstvene knjižice, pišu Novosti.

Polovinom decembra će se navršiti godinu dana od blokade računa Doma zdravlja, a u januaru će biti dve godine otkako zaposleni nemaju overene zdravstvene knjižice.

Sindikat "Nezavisnost" je više puta bezuspešno pokušavao da izvrši pritisak na odgovorne, ne bi li pronašli rešenje za nagomilane dugove, ni kratkotrajni štrajk nije imao efekat...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Trenutno smo "kratki" 171 milion dinara: prema radnicima, Poreskoj upravi, dobavljačima... Dug je, inače, mnogo veći, ali se nekako snalazimo, pa od dobavljača koji nas još nisu tužili dobijamo osnovne lekove, gorivo, potrošni materijal...", kaže čelnik "Nezavisnosti" dr Zaim Sijarić, napominjući da su svi reprezentativni sindikati u zdravstvu, a ima ih ukupno četiri, 25. novembra podneli zahtev Ministarstvu da se domovi zdravlja vrate pod njegovo okrilje.

Kao razlog, naveli su da im je u mnogim opštinama funkcionisanje ugroženo neracionalnim zapošljavanjem i trošenjem sredstava. "Kada smo se odvojili od Zdravstvenog centra i prešli na budžet opštine, a to je bilo 2008, ovde je zaposleno 95 radnika bez saglasnosti RFZO, i to na neodređeno vreme. Ustanova nije mogla sama da obezbedi novac za njihove plate, bilo je i nenamenskog trošenja, pa smo tako došli do ove situacije. U međuvremenu je broj radnika smanjen za 23, koliko je nedavno preuzeto u Opštu bolnicu", zaključuje dr Sijarić.

Zahtevu da se domovi zdravlja vrate pod ingerenciju Republike, najverovatnije će biti udovoljeno jer iz nadležnog Ministarstva stižu najave da se priprema izmena Zakona kojom će primarna zdravstvena zaštita ponovo biti na staroj "adresi".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.