Lekari ćute, Đilas traži ostavku

Izvor: Blic, 01.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari ćute, Đilas traži ostavku

Od obećanja da će u ponedeljak biti poznati rezultati zdravstvene inspekcije o načinu i kvalitetu lečenja šesnaestomesečne N. T., koja je u subotu preminula od posledica najtežeg oblika meningitisa, nema ništa. Sve se prolongira. Sada i uprava Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj traži da se uradi sudskomedicinska obdukcija preminule bebe. Međutim, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, i bez rezultata inspekcija, očekuje ostavku direktorke Doma zdravlja "Novi Beograd". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kako "Blic" saznaje u Četvrtom opštinskom tužilaštvu, formiran je i predmet zbog smrti šesnaestomesečne N. T.

- Zatražila sam od inspekcije Ministarstva zdravlja da nam dostavi nalaz koji mora da sadrži medicinski karton i stručni nadzor koji je obavljen, kao i sva ostala dokumenta. Očekujemo i zapisnik sa obdukcije - kaže tužiteljka Biljana Radovanović, šef Četvrtog opštinskog tužilaštva u Beogradu.

Mala N. T. preminula je u subotu oko 20 sati u Univerzitetskoj dečjoj klinici gde je bila lečena poslednjih 15 dana od teškog oblika pneumokoknog meningitisa.

S obzirom na to da ministar zdravlja Tomica Milosavljević još uvek čeka rezultat zdravstvene inspekcije kako bi preduzeo sve potrebne korake za utvrđivanje odgovornosti zbog smrti bebe, jedini od nadležnih koji je zatražio odgovornost i ostavku direktorke Doma zdravlja "Novi Beograd" jeste gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

- Mislim da bi iz moralnih razloga bilo zaista logično i normalno da direktor ustanove u kojoj je započeto lečenje deteta podnese ostavku. Naravno, zdravstvene kontrole će pokazati šta sve nije dobro urađeno, ali je očigledno da ovde postoje greške lekara. Ukoliko se to ne desi, ja ću pokrenuti mehanizme u gradu Beogradu kako bi se sankcionisalo takvo ponašanje - poručuje Đilas.

Dve lekarke iz Doma zdravlja "Novi Beograd", dr Zagorka Krstić-Radović i Lidija Manić, koje su dva puta malu N. T. vraćale kući sa visokom temperaturom pod izgovorom da se radi o virusnoj infekciji, i dalje svakodnevno dolaze na posao i leče malu decu. U tom domu zdravlja kažu da ne žele ništa da komentarišu dok ne budu gotovi rezultati zdravstvene inspekcije.

Ministar zdravlja i dalje čeka nalaze vanredne provere kvaliteta stručnog rada i sudsko-medicinske obdukcije.

- Posle dobijenih rezultata inspekcijskog nadzora, preduzećemo sve potrebne korake za utvrđivanje odgovornosti i za postupanje u skladu sa zakonom - rekao je Milosavljević.

On je objasnio da je uzrok smrti devojčice bio veoma težak tok bakterijskog meningitisa i da je smrt deteta tragedija za porodicu, ali kada se to desi u okviru zdravstvenog sistema koji, kako je naveo, teži da bude čist i bezbedan, onda to zahteva "krajnji oprez i postupanje po propisu".

Izjava ministra zdravlja da se ništa ne može ustanoviti bez rezultata inspekcije odličan je izgovor i za sve strukovne organizacije da se ne oglašavaju. Ni Lekarska komora, Sud časti, Srpsko lekarsko društvo, a ni Etički komitet SLD nije našao za shodno da se oglasi o ovom događaju. Direktorka Lekarske komore Tatjana Radosavljević svaki put govori istu priču, da prijava koju je podnela porodica N. T. nije odgovarajuća. Za nju prijava u elektronskoj formi ne znači ništa, već to mora biti poslato isključivo u koverti poštom kako bi predmet uopšte mogao da se nađe na sudu.

Ko će da veštači karton

Zorana Tešić, majka N. T., sumnja da su lekari u Domu zdravlja "Novi Beograd" prepravljali nalaze u detetovom kartonu. Kada je ceo slučaj dospeo u medije, Zorana Tešić je otišla u Dom zdravlja kako bi uzela dokumentaciju. Tada su je sačekali načelnik Doma zdravlja i dr Zagorka Krstić-Radović, izabrana lekarka, da bi joj pokazali zdravstveni karton.

- Videla sam da su precrtavali i dodavali neke stvari. U kartonu piše, a to su mi i pokazali, da su joj uradili leukocitarnu formulu i da je neurološki nalaz bio uredan, što nije tačno. Ubeđivali su me da su sve to uradili. Istina je potpuno drugačija. Doktorka joj je samo pregledala grlo i poslušala pluća - ispričala je tada Zorana Tešić za "Blic".

Dušan Tešić, otac: Šta sad da kažemo

Na ulazu u zgradu u Ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu, gde živi porodica Tešić, juče nije bilo čitulje niti bilo kakvog znaka da se na 17. spratu više neće čuti plač jednoipogodišnje N. T. niti da će je komšije videti u šetnji ispred zgrade.

Otac devojčice N. T. Dušan Tešić, koji ne želi da govori sa novinarima, juče je, očekujući nekog drugog, slučajno otvorio vrata i reporterima „Blica”. Kad smo se predstavili, slomljenim glasom nas je zamolio za razumevanje i potrebu da „ih pustimo da tuguju u miru i tišini”.

- Nemamo nikakve izjave ni za jedan medij. Hvala „Blicu” što je izneo ceo slučaj u javnost i što mu je dao na značaju. Ali šta sad da vam kažemo? Završilo se kako se završilo, a rečeno nam je da je istraga u toku. To je sve što znamo. Molim vas da imate razumevanja - rekao je plačnim glasom ožalošćeni otac, zatvarajući kućna vrata. Ni komšije ne kriju nevericu ishodom kratke bolesti šesnaestomesečne N. T.

- Bila je preslatko dete koje se samo smejalo. Svi smo se igrali sa njom, jer nije bila plašljiva " Bože, kakva tragedija za divnu porodicu, fine ljude za koje imam samo reči hvale - priča Slavko Dž., komšija sa 16. sprata, a oči mu se pune suzama. Prema njegovim rečima, članovi porodice su juče ujutro išli u mrtvačnicu da poslednji put vide dete, posle čega je telo odneto na obdukciju na VMA. A. Milojković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.