Lekari Decedre traže audio-snimanje suđenja

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari "Decedre" traže audio-snimanje suđenja

Branioci lekara beogradske klinike "Decedra" zatražili su danas na početku ponovljenog suđenja zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je preminula od sepse nakon operacije čukljeva 2006, da se sva naredna suđenja tonski snimaju, kao i da se ponovo saslušaju svi svedoci i formira nova sudsko-medicinska komisija veštaka koja će ispitati ceo slučaj.

Sudija Prvog osnovnog suda Ljudmila Miljković prihvatila je predlog i obavestila branioce da će od sledećeg ročišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada bi okrivljeni lekari trebalo da budu saslušani, biti omogućeno audio-snimanje. O predlozima da se iznova saslušavaju svi svedoci i formira nova komisija veštaka, sud će naknadno odlučivati.

Okrivljeni lekari Slavko Tomić, Olivera Jeremić i Miodrag Stojanović negirali su na današnjem suđenju krivicu, smatrajući da u svom radu i lečenju mlade devojke nisu napravili nijedan propust.

Njihovi advokati predložili su da se u ponovljenom postupku ponovo saslušaju svi svedoci, medicinski veštaci i patalozi, kao i da se ponovo izvedu svi prikupljeni dokazi. Zamenik tužioca, međutim smatra to suvišnim i ocenjuje da bi ponovna saslušanja i izvođenje dokaza samo još više usporila suđenje.

Branilac okrivljene Olivere Jeremić smatra da se zbog slučaja "Decedra" vrši medijski pritisak na sud, ali da zbog toga ne bi trebalo ubrzavati proces, iako se radi o ponovljenom suđenju.

Slučaj je isuviše delikatan i neophodno je otkloniti sve propuste ukinute presude, smatraju advokati lekara.

Na prvostepenu presudu iz 2011. kojom su lekari osuđeni na 15 meseci zatvora i dvogodišnju zabranu rada u struci, najviše je uticalo veštačenje stručnjaka sa medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Veštaci su jednoglasno potvrdili da bi Jelica imala 50 odsto veće šanse da preživi, da su lekari na vreme konstatovali sepsu.

Upravo zbog ovih presudnih svedočenja novosadskih stručnjaka, branioci okrivljenih su predložili da u ponovljenom postupku sud formira novu komisiju koja će najpre ispitati tačan uzrok smrti mlade Jelice, a onda i utvrditi da li je bilo ko od optuženih lekara imao propuste u radu.

- Krivicu smo veće jednom dokazali i očekujem da će sud u razumnom roku okončati i ovaj ponovljeni postupak. Nadam se da će svi slični slučajevi dobiti prioritet, kako je najavio ministar pravde Nikola Selaković. Od izrečene kazne očekujem da bude efektivna, kako se ovako tragične greške i nemar lekara ne bi više ponavljali - kazala je Dijana Radović, majka Jelice.

Nastavk suđenja zakazan je već za 27. mart.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ponovno suđenje za "Decedru"

Izvor: RTS, 19.Mar.2014

Osma godina od smrti Jelice Radović posle rutinske operacije čukljeva za njenu majku znači nove odlaske u sud i prolazak kroz detalje koji su doveli do smrti. Ipak, sada na ponovljenom suđenju, očekuje efektivne i svrsishodne kazne. ..Posle dva odlaganja, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu počelo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.