Lekare iz Srbije najviše traže nemačke klinike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2012, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekare iz Srbije najviše traže nemačke klinike

BEOGRAD -

U Srbiji više od 2 hiljade lekara nema posao, a kada je u pitanju angažman u inostranim zemljama, za stručnjake iz Srbije najviše su zainteresovane klinike iz Nemačke, pokazala je evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje.

Od početka ove godine posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje jedan specijalista neurologije otišao je da radi u toj zemlji, a klinike iz Nemačke traže i još jednog lekara opšte medicine na specijalizaciji ili specijalistu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neuropsihijatra.

Nacionalnoj službi za zapošljavanje nedavno se obratio i Centar za stare iz mesta blizu Hamburga u Nemačkoj i u toku je postupak posredovanja u zapošljavanju 15 medicinskih sestara.

Kada su u pitanju druge zemlje, pre dve nedelje NSZ je pokrenula postupak za zapošljavanje medicinskog osoblja u bolnici u Ugandi, u gradu Gulu.

Konkurs je otvoren do 31. avgusta, a traže se hirurg, ortopedski hirurg, ginekolog, biomedicinski inženjer i dve medicinske sestre.

Podaci NSZ iz prošle godine pokazuju da je uz njihovo posredovanje devet državljana Srbije zasnovalo radni odnosu u inostranstvu i to osam lekara opšte prakse u tri bolnice u pokrajini Turingen u Nemačkoj i jedan mašinski inženjer.

U 2010. godini preko Nacionalne službe za zapošljavanje u toj zemlji zaposlilo se takođe osam lekara.

NSZ je krajem 2010. i početkom prethodne godine posredovala i za zapošljavanje osam zdravstvenih radnika u Libiji, na klinici "Afrički onkološki institut" u Sabrati.

Posao su našla tri lekara specijalista maksilofacijalne hirurgije, ortopedije i urologije, i pet medicinskih sestara.

Stručnjaci koji su radili u Libiji nakon smirivanja nereda u toj zemlji ponovo su se pre nekoliko meseci vratili kako bi nastavili da rade.

Platili posredovanje i - čekaju

Pojedini mediji preneli su danas da je jedna agencija tražila 1.300 stručnjaka iz Srbije za rad u Libiji i da im je za to tražen depozit.

Kako se navodi, do sada je otišlo samo njih petoro, a ostali čekaju iako su platili određenu sumu za posredovanje.

Nema preciznih podataka o tome koliko zdravstvenih radnika radi u Libiji, a u Nacionalnoj službi za zapošljavanje navode da u ovoj godini nisu pokretali postupak posredovanja za rad u toj državi.

Kako navode, Nacionalna služba za zapošljavanje može da pruži samo podatke o onima koji su otišla na rad u inostranstvo u slučajevima kada je na zahtev stranog poslodavca posredovala u tom postupku.

Dodaju da nemaju saznanja o tome da li je i koliko naših lekara i medicinskih sestara otišlu u inostranstvo posredstvom privatnih agencija ili na neki drugi način, jer to ne spada u njihovu nadležnost.

Ko i kako posreduje

U Ministartstvu zdravlja Tanjugu je rečeno da im se niko zvanično nije obraćao povodom zapošljavanja stručnjaka u Libiji i da su u pitanju individualni angažmani.

Kada je reč o načinima na koje strane klinike mogu angažovati stručnjake iz Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje posreduje po zahtevima inostranih poslodavaca, obavlja selekciju kandidata i nastoji da uslovi rada odgovaraju uslovima koje imaju radnici zemlje domaćina.

Posredovanjem za zapošljavanje u inostranstvu mogu da se bave i privatne agencije za zapošljavanje, koje su dobile dozvolu za rad od Ministarstva nadležnog za poslove zapošljavanja, navode u NSZ.

Postupak posredovanja isključivo se započinje na inicijativu stranog poslodavca koji je obavezan da popuni prijavu potrebe za zapošljavanjem koju dostavlja nadlženom sekturu u direkciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

U ponudi, strani poslodavac je obavezan da navede, osim profila i broja lica koja namerava da zaposli i duge podatke koje se odnose na mesto obavljanja poslova, uslove rada, radno vreme, rad u smenama i visinu plate...

U slučajevima kada im se obrati strani poslodavac radi zapošljavanja medicinskog osoblja i kada se NSZ uveri da se radi o kredibilnom poslodavcu, objavljuje oglas u glasilu "Poslovi", na internet sajtu, na oglasnim tablama filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i putem neposrednog kontakta sa licima koja su na evidenciji nezaposlenih a imaju odgovarajuću stručnu spremu, znanja i iskustva koja traži strani poslodavac.

Ukoliko Nacionalna služba za zapošljavanje posreduje u zapošljavanju dužna je da obezbedi zaštitu lica u postupku zapošljavanja u inostranstvu, odnosno da se obezbedi minimum prava po Zakonu o radu te zemlje.

Zaštita lica koja se zapošljavaju u inostranstvu podrazumeva obezbeđivanje dozvole za rad i boravak u inostranstvu, troškove opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanje uverenja o zdravstvenoj sposobnosti, troškove prevoza, informisanje o uslovima života i rada u inostranstvu, informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, zaključivanje ugovora o radu pre odlaska u inostranstvo i druga ugovorena prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naši lekari za poslom idu čak u Ugandu i Libiju

Izvor: Kamatica.com, 15.Avg.2012

U Srbiji više od 2.000 lekara nema posao, a kada je u pitanju angažman u inostranim zemljama, za stručnjake iz Srbije najviše su zainteresovane klinike iz Nemačke, pokazala je evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje. Od početka ove godine posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.