Lek na bazi kanabisa uskoro u Britaniji i Španiji

Izvor: Blic, 20.Mar.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lek na bazi kanabisa uskoro u Britaniji i Španiji

Lek protiv multiple skleroze koji u sebi sadrži kanabis - "sativeks" britanske farmaceutske kompanije "GW farmasjutikals" - je pred dobijanjem odobrenja za komercijalizaciju, koje se očekuje tokom drugog tromesečja 2010. godine u Velikoj Britaniji i Španiji, objavio je proizvođač.

GW je saopštio da su regulatorna tela u obe zemlje zaključila da ne postoje veći problemi vezani za kvalitet, bezbednost ili delotvornost "sativeksa".

Klinička ispitivanja su pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da "sativeks" smanjuje motorni poremećaj spasticitet kod pacijenata obolelih od multiple skleroze koji ne reaguju adekvatno na postojeće terapije, prenela je agencija Rojters.

"Sativeks" je sprej koji se uprskava ispod jezika, a pravi se od ekstrakta marihuane koja se uzgaja na tajnim lokacijama u unutrašnosti Velike Britanije.

Taj lek će u Velikoj Britaniji prodavati nemački "Bajer", a u ostatku Evrope španski "Almiral".

GW očekuje da dobije deset miliona funti (15,4 miliona dolara) od "Bajera" i 2,5 miliona funti od "Almiralija" po odobrenju prodaje "sativeksa" u Velikoj Britaniji i Španiji. "Sativeks" je 2005. godine, kada je odobren u Kanadi, postao prvi lek na bazi kanabisa čija je komercijalizacija odobrena.

Za odobrenje komercijalizacije na američkom tržištu, gde je partner GW-a kompanija "Ocuka" su, međutim, potrebna dodatna ispitivanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.